«No descartem participar d’alguna acció de caràcter no violent més impactant per la lluita contra el canvi climàtic»

L'eix vertebrador de la plataforma santcugatenca del moviment mundial de "Fridays For Future" és la lluita contra el canvi climàtic a base de “pressió ciutadana”

L'Àngel i la Clara, membres de l'organització interna de Fridays For Future Sant Cugat
L'Àngel i la Clara, membres de l'organització interna de Fridays For Future Sant Cugat | Sergi Baixas
07 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:02h
L'Àngel Segura té 17 anys i la Clara Blampain en té 13. Tots dos formen part de l’organització interna de Fridays For Future Sant Cugat i van ser promotors actius del seu naixement ara farà gairebé un any. Una entitat formada per joves que segueix el camí iniciat per la noia sueca Greta Thunberg mantenint com a eix vertebrador la lluita contra el canvi climàtic a través de la “pressió ciutadana”.

En clau local, volen aconseguir modificar el model de ciutat per un de més verd i sostenible. El seu Sant Cugat ideal és una ciutat majoritàriament peatonal que segueixi el model implementat als països del nord d'Europa i amb un servei de transport públic que aconsegueixi que agafar el vehicle privat sigui "absurd".

A més, els joves activistes també posen el focus sobre la química Lubrizol situada al barri Monestir - Sant Francesc. Defensen que se li retiri l'adhesiu mediambiental i aturi la seva activitat; o que en tot cas, se li trobi una nova localització on no suposi un "risc real" que posi en perill constant a la població. Una demanda "prioritària i urgent" que diuen, cal posar-hi remei al més aviat possible.

- Quan van començar a interessar-se per la lluita ecologista?

- Àngel Segura: En el meu cas ja feia temps que estava preocupat pel canvi climàtic. Vaig arribar a la conclusió que no s’estaven fent les coses que s’havien de fer; no només per falta de voluntat política sinó perquè mancava una massa social important que pressionés. Però quan vaig veure a la Greta Thunberg a les notícies, vaig notar com els joves de Sant Cugat s’estaven començant a mobilitzar. Va ser aleshores quan vaig anar ràpidament a formar part d'un nou projecte al que s'hi anava sumant cada vegada més gent.

- Clara Blampain: Jo em vaig començar a interessar a partir d’un projecte que vaig fer sobre el medi ambient, i des d’aquell moment em vaig fixar en la figura de la Greta. Era quelcom innovador que mai ningú havia fet; a més d'al·lucinar amb el seu poder de convocatòria. Cada vegada la seguien més persones a arreu del món.

- I aleshores a Barcelona va tenir lloc la marxa del 15-M.

- C.B.: Sí. El 15 de març, i ja era hora, es va organitzar la marxa juvenil pel clima a Barcelona. Era la primera vegada que s’organitzava una manifestació d’aquest caire a la capital catalana.

Dintre del moviment s'aprèn molt. Hi ha una aportació mútua de coneixements

- Quan va néixer la plataforma Fridays For Future Sant Cugat?

- A.S: Doncs exactament el mateix 15 de març farà un any. Després de la manifestació multitudinària a Barcelona vam fer la presentació oficial en societat davant de l’edifici de Turisme de plaça d’Octavià. Va ser un acte on va acudir molta gent entre veïns, familiars, amics, membres de l’Ajuntament i representants polítics.

- El dia de la fundació, quants membres eren?

- A.S: En un primer moment, els que vam organitzar tot l’acte de presentació érem aproximadament una vintena de persones. Avui dia, els que formem part de l’organització interna, és a dir els que participem en les assemblees setmanals i formem part de les diverses comissions, ja sumem més d’una quarantena.

- Com funciona la plataforma per dins?

- C.B.: Ens subdividim en comissions on cadascú té un rol per organitzar millor la feina i ens reunim una vegada a la setmana tots junts per posar els punts en comú. Algunes de les comissions són: les de continguts, estratègia política, xarxes socials, cartells digitals...  La majoria de membres de Fridays són joves que estan cursant l’ESO i Batxillerat, per tant, la franja d’edat està entre els 12 i 18 anys. La gent de vegades comença en una comissió sense saber-ne res d’aquell àmbit.

Això suposa alhora una gran avantatge i sort, ja que dintre del moviment s’aprèn molt. És una aportació mútua de coneixement i cada vegada s’augmenta el nivell de professionalitat entre nosaltres. A més cadascú pot dedicar-li el temps que vulgui. És totalment lliure.
 

Assemblea de Fridays For Future Sant Cugat Foto: Fridays For Future Sant Cugat


- Quant de temps li dediquen a la setmana?

- C.B.: Depèn dels períodes. Cadascú li dedica el temps que vol i pot. Si per exemple estem en època d’exàmens, li dediquem el màxim de temps possible sense deixar de banda els estudis o altres activitats. Tothom s’adapta als moments i ens repartim la feina el millor que sabem.  Ens ajudem molt entre nosaltres. Però en general, podem dedicar-li perfectament unes sis hores setmanals.

No descartem en un futur participar d’alguna acció de caràcter no violent més impactant

- La lluita ecologista acostuma a anar lligada als hàbits d’alimentació. Com és en el seu cas?

- A.S.: El moviment és apartidista. És una decisió molt personal i donem total llibertat per escollir. A més Fridays és una organització horitzontal, és a dir, que ningú mana sobre un altre; i els membres del moviment decideixen segons les seves conviccions o situació el què ha de fer. Dit això, sí. La majoria som vegetarians però això no vol dir que imposem als participants a també ser-ho.

- Quina és l’activitat més gran que han convocat mai?

- C.B.: El 6 de setembre, a l’inici del curs escolar, vam organitzar la nostra manifestació més gran després de gairebé un mes de preparació. Els Fridays de Barcelona, Sabadell, Terrassa i Rubí, a més d’altres moviments locals i escolars de Sant Cugat, ens van acompanyar. Vam aconseguir reunir a més d’un centenar de persones.

- A.S.: Ara estem intentant preparar una manifestació similar. Segurament no arribarem a la mateixa quantitat, però volem començar a augmentar progressivament el nombre de manifestants. Serà el 21 de febrer.
 Ara ja no som a temps de parar el canvi climàtic, però podem mitigar les seves conseqüències

- És a dir, que estan en estret contacte amb altres Fridays del voltant de Sant Cugat.

- A.S.: Sí. Estem en permanent contacte i coordinació amb la resta de municipis del voltant, així com també de la resta de Catalunya i Espanya. Ens donem suport mutu en les diferents activitats que organitzen les plataformes locals o a nivell nacional. Per exemple, des de Fridays Sant Cugat ens vam desplaçar fins a Madrid per la Cimera del Clima a principis de desembre.
 

Manifestació de Fridays For Future Sant Cugat Foto: Fridays For Future Sant Cugat


- Preserven la idea de mantenir el moviment jove?

- C.B.: Fridays és un moviment de joves i preferim mantenir l’organització interna juvenil; ara bé, mai li tancarem la porta a cap persona. És més, hi ha certa gent d’edat més avançada que realitzen una funció de suport. En aquest sentit, si necessitem ajuda la demanem, no tenim cap problema en demanar-la.

- A.S.: Ara bé, les manifestacions sí que són totalment transversals en edat; és més, preferim que ho siguin. A les manifestacions de divendres, moltes vegades ens acompanyen famílies amb nens petits, membres de les plataformes de pensionistes i jubilats de Sant Cugat...
 
- Fa un mes es va aprovar la declaració d’emergència climàtica. Quina valoració en fan?

- A.S.: La declaració i el pla d’acció amb mesures concretes se’ns havia promès mesos enrere que es posaria en marxa abans de començar l’any. Els terminis no s’han complert i d’això en fem crítica. Ara bé, tot i així valorem el pas endavant que suposa la declaració per esdevenir una ciutat més sostenible.

- I del tret de sortida de la Taula Ciutadana per l’Emergència Climàtica?

- C.B.: No volem tenir les expectatives altes, simplement ara mateix estem anant-hi amb expectativa per observar com funciona i en què s’acaba traduint, fins on arriba. Però fins que no veiem la primera reunió de treball no començarem a fer valoracions.

- Què proposaran?

- A.S.: Nosaltres estem elaborant un pla d’estratègia local intern. Una mena de programa electoral de punts sobre les nostres reclamacions i que volem anar presentant en societat tant bon punt les tinguem preparades.  Per exemple, algunes de les màximes que defensem és la vianització completa de la plaça Quatre Cantons; expulsar el cotxe del centre de Sant Cugat; o treure-li l’etiqueta mediambiental de la química Lubrizol.

Els joves ens hi juguem molt; ens queda tota la vida per endavant.

Lubrizol està situada en un lloc on no pot ser-hi, enmig del centre de la ciutat i al costat de l’escola Joaquim Pla i Ferreres. Nosaltres defensem que a Lubrizol se li retiri l’adhesiu mediambiental i que aturi la seva activitat; o que en tot cas, se li trobi una nova localització on no hi hagi un risc real que posi en perill a la població. Acabem de veure les conseqüències d’un accident químic a Tarragona. És una demanda prioritària i urgent que cal posar-hi remei al més aviat possible.
 

L'Àngel i la Clara, membres de l'organització interna de Fridays For Future Sant Cugat Foto: Sergi Baixas

 

- Durant la presentació de la Taula va sortir la idea d’organitzar una “gran acció”.

- A.S: Sí, en aquest sentit nosaltres tenim la comissió de dinamització que s’encarrega d’estudiar les accions que podem realitzar. De moment, hem fet algunes performances pels carrers de Sant Cugat que realment han cridat més l’atenció que les manifestacions setmanals del moviment. No hi ha encara res pensat; però tampoc descartem en un futur participar d’alguna acció de caràcter no violent més impactant.

- Desobediència civil?

- C.B.: Igual. L’hem posat sobre la taula, però ara mateix no tenim cap acció concreta pensada. En aquest sentit existeix la plataforma Extincion Rebellion que també lluita contra el canvi climàtic duent a terme actuacions més polèmiques. Són professionals amb un alt grau de formació que actuen més sobre el terreny. A Fridays, tot i que estem en contacte amb ells, de moment veiem que no tothom està disposat a afrontar possibles represàlies legals per possibles accions com fan ells. Nosaltres ens encarreguem més de la part de conscienciació dels més joves. Són moviments diferents però complementaris en la lluita ecologista.

- Què ha de passar a la societat perquè s'adoni del problema?

- A.S.: L’humà només tendeix a actuar quan el desastre el té davant. No som conscients del risc i les conseqüències reals que esdevindran. Ara ja no som a temps de parar el canvi climàtic, però tot i fer tard, encara podem mitigar les conseqüències si actuem amb urgència.

- C.B.: La societat intenta ignorar el problema perquè no està disposada a canviar el seu model de vida. Però si no ho fem, ben aviat arribarem a un punt de no retorn. Tant de bo el moviment ecologista continuï creixent i així la pressió als grans poders. Els joves ens hi juguem molt; ens queda tota la vida per endavant.

Som un grup d’amics molt bonic; una família a més d’un moviment. 


- Quina seria la seva idea d’un Sant Cugat ideal?

- A.S.: Una ciutat que gaudís d’un transport públic molt més desenvolupat i amb alternatives reals que prioritzés les formes de mobilitat sostenible. Arribar al punt que haver d’agafar els vehicles particulars per desplaçar-se sigui absurd. Un model de ciutat que deixés vianitzat tot el centre de Sant Cugat seguint la línia de les grans ciutats dels països del nord d’Europa. A més, és molt important reduir les emissions un 50% pel 2030 i arribar a les 0 emissions pel 2040. Sabem que és difícil i que requereix de temps però aquest és el nostre objectiu.

- C.B.: Penso que ajudaria molt donar suport a les botigues que venen productes de proximitat i sostenibles a través de, per exemple, la reducció d’impostos o fer-los publicitat. A més, també es podria potenciar i ampliar els horts repartits a la ciutat; atorgar més bonificacions als ciutadans que aposten pel canvi i que s'organitzin cursos i tallers pedagògics per a tothom sobre com adaptar-se a un model de vida més sostenible...

- Darrerament han estat fent xerrades educatives a diverses escoles de Sant Cugat.

- C.B.: Sí. I van molt bé. Ho fem per dirigir-nos als alumnes de primària i secundària adaptant el discurs i les activitats segons l’edat. En aquestes xerrades observem que molts alumnes estan conscienciats però que els hi costa fer el pas d’implicar-se activament. Donem coneixements bàsics, expliquem qui som i què poden fer ells per ajudar a salvar el planeta.

- A.S.: Des de Fridays animem a tothom a participar. Entenem que costi entrar, però una vegada a dins, t’encanta. Som un grup d’amics molt bonic; una família a més d’un moviment.