1 de 10
Procés català

L'ONU determina que Espanya va «violar» els drets polítics de Junqueras, Romeva, Rull i Turull

El Comitè de Drets Humans de l'organització sosté que no va ser adequat suspendre'ls com a diputats abans de ser condemnats per l'1-O

Els presos polítics, fora de Lledoners el dia que van ser indultats. | Adrià Costa
per Oriol March, Barcelona, Catalunya | 31 d'agost de 2022 a les 11:04 |
El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha determinat que Espanya va "violar" els drets polítics d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull a l'hora de suspendre'ls dels seus càrrecs abans de ser condemnats pel referèndum de l'1-O. Així ho ha assenyalat l'entitat en un comunicat fet públic aquest dimecres. Junqueras era vicepresident del Govern la tardor del 2017, mentre que Romeva, Rull i Turull n'eren consellers. Tots quatre van concórrer després a les eleccions del 21-D, a través de les quals van obtenir l'acta de diputats. El juliol del 2018, el jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, els va suspendre com a diputats pel fet d'estar processats per rebel·lió, tot i que encara no havia començat ni tan sols el judici. Després del procediment van ser condemnats per sedició i, l'estiu del 2021, van ser indultats.

Segons el dictamen, la suspensió prèvia a la sentència -que va generar una forta polèmica al Parlament entre ERC i Junts sobre com respondre a la decisió de Llarena- no va ser establerta amb mtous "raonables i objectius" en el marc de la legislació; va tenir un component "arbitrari" perquè no es va fer una anàlisi de les circumstàncies individuals dels dirigents independentistes; i no es va dur a terme amb les garanties del procediment degut ni tampoc amb un component "imparcial". "El Comitè observa que, per tal que una restricció de drets [polítics] pugui considerar-se com establerta per la llei, ha de ser previsible. És a dir, ha d'estar formulada amb precisió suficient per tal que una persona pugui regular el seu comportament amb conformitat [a la llei] i que aqueta no pugui conferir una discrecionalitat il·limitada o generalitzada als encarregats de la seva apliació", sosté el text, que compta amb dos vots particulars contraris.
Participació