Arxivada definitivament la querella per estafa processal en el litigi d'Oceà Glacial

L'Audiència de Barcelona dona la raó als propietaris i desestima el recurs d'apel·lació interposat per les llogateres desnonades

Imatge del dispositiu judicial per executar el desnonament d'Oceà Glacial
Imatge del dispositiu judicial per executar el desnonament d'Oceà Glacial | Sergi Baixas
02 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:13h

L'Audiència Provincial de Barcelona ha arxivat definitivament la querella per estafa processal en el cas d'Oceà Glacial. Segons la sentència, a la qual ha tingut accés NacióSantCugat, el tribunal desestima el recurs d'apel·lació interposat per part de les llogateres desnonades contra els propietaris de la finca i confirma l'auto dictat pel Jutjat de Rubí del passat 25 de gener del 2022. 

En el document, la magistrada confirma la "integritat" de la resolució del jutjat rubinenc i rebutja que es produís cap intervenció per part dels querellats en el pressupost i taxació de l'habitatge que va donar peu a la ruïna econòmica en el qual es va fonamentar el polèmic desallotjament ja executat contra la família Soto. "Arribem a la conclusió que els querellats no van desenvolupar un engany processal amb rellevància penal", es llegeix en la sentència que assegura que en les diligències apel·lades "no es desprenen indicis de l'existència d'un delicte d'estafa processal".

Aquesta resolució corrobora el sobreseïment i arxivament definitiu de la causa i no dona marge a la interposició de cap més recurs. A més, les despeses del procediment aniran a càrrec de les exllogateres. 

"Si cal, anirem fins a Estrasburg"
"No ens ho esperàvem, però tampoc teníem massa confiança en una justícia que ens va expulsar de casa", relata Carol Soto a NacióSantCugat. La família es mostra "perplexa" respecte a la decisió de l'Audiència Provincial que s'ha limitat a "donar per bona" la resolució del jutjat de Rubí sense entrar a investigar els fets tal com reclamaven. "A dia d'avui, ningú encara ha pres declaració ni als arquitectes, ni als perits, ni a l'Ajuntament, ni a nosaltres mateixes", lamenta davant d'un procediment que les ha arravatat la casa on han nascut.
 

La Carol Soto en una roda de premsa del Sindicat de Llogateres Foto: Cedida


"Ara agafarem forces i seguirem", afirma la filla gran de les Soto remarcant que continuaran endavant amb la batalla judicial en òrgans superiors. "No tindrem casa, però tenim la veritat. I amb ella arribarem fins a Estrasburg si fa falta", promet amb la voluntat de seguir fins a les "últimes conseqüències". 

La ruïna econòmica
Cal recordar que l'ordre de desnonament es basava en una -ara corroborada per la justícia- ruïna econòmica per la qual es permetia esquinçar un contracte de lloguer de renda antiga i indefinit. Un procés legal excepcional que permet rescindir aquest tipus de contracte que tan sols es pot donar quan les obres de rehabilitació costarien més diners que el mateix habitatge. La qüestió és que els propietaris, basant-se en el valor cadastral, van taxar el preu de la casa en 35.000 euros mentre que les obres de rehabilitació pujarien fins a més de 70.000. 

Uns polèmics números que, segons un peritatge municipal, no s'ajustarien a la realitat, ja que els tècnics de l'administració local van taxar l'immoble per un mínim de 205.000 euros. En aquesta línia, les llogateres asseguren que la propietat va falsificar la documentació de l'Ajuntament a l'hora de presentar-lo a les instàncies judicials que acabarien donant peu al ja executat desnonament. Va ser aleshores quan el consistori va decidir moure fitxa i va presentar-se a la causa com a acusació particular per accedir a tota la informació de la causa.

No obstant això, les últimes resolucions judicials són clares i el camí entre les togues negres per estafa processal acaba aquí.