El sentit homenatge de Josep Canals a Antoni Aguilera

L'artista santcugatenc reivindica la figura i trajectòria de l'expresident de la Creu Roja a Catalunya i Sant Cugat

Antoni Aguilera, expresident de la Creu Roja a Catalunya
Antoni Aguilera, expresident de la Creu Roja a Catalunya | Creu Roja
Redacció
23 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:55h
Aquests dies la premsa nacional recorda, amb motiu de la mort d’Antoni Aguilera, la important tasca humanitària, jo com santcugatenc voldria recordar també la seva implicació amb l’art local i del país, ja que el dia 18 de gener de 1979, amb una democràcia que anava despertant tímidament, Sant Cugat veié com s’inaugurava la Sala d’Art Febo, situada a la rambla Ribatallada, núm. 6, amb una important mostra de dibuixos de Josep Grau Garriga. Els propietaris de la sala eren Antoni Aguilera i Serafí Moncunill.

L'any 1979 la sala exhibia una mostra amb el títol Art de Sant Cugat, que aplegava vint-i-tres artistes locals i posava de manifest la qualitat dels artistes d’aquí: Beltran Bofill, Casademont, Codinach, Pep Codó, Cortijos, Carles Delclaux, Teresa Farrés, Xavier Figueras, Grau Garriga, Ramon Grau i Soldevila, Frederic Gisbert, Rudolf Häsler, Teresa Jordá i Vitó, Javier Loren, Máximo Loren, Armand Lluent, Ferran Martí, Carlos Méndez, Jorge de Marco, Ricard Sala, Joan Tortosa, Carles Vergés i Josep Canals i Gual al catàleg que s’edità per aquest motiu, el conegut animador cultural Eugeni Canas hi escrivia:

“Que Sant Cugat ha sigut lloc predisposat per al desenvolupament de l’art en moltes de les seves facetes, és cosa que quasi ningú desconeix. I el realment satisfactori és que aquest fet l’hem constatat molts anys enrera i sempre ha sigut un procés ascendent en quantitat de practicants i en categoria de resultats. I a l’artista santcugatenc s’hi ha afegit el que ha vingut de fora; i ha proliferat l’artesania; i s’hi han creat escoles que, com la pintura mural al claustre del Monestir i l’Escola Catalana de Tapisseria, l’hi han donat una transcendència internacional. I això ha fet que l’ambient artístic de la població s’anés fent més dens, més notori, fins al punt que algú, molt generosament, ens atorgués una frase entrecomada relativa a l’art dels santcugatencs.”

Antoni Aguilera amb molt bon criteri durant uns anys regentà la galeria i avui ja forma també part de la història de l’art de la nostra ciutat.

Josep Canals

Acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Catalunya