separació a la comarca

VÍDEO | La segregació de Bellaterra de Cerdanyola, una lluita de dècades

El compte de Twitter de l'arxiu de TV3 recupera una informació de fa 30 anys, amb l'encàrrec d'un estudi de viabilitat de la separació

L'EMD de Bellaterra | Alcaldes EU
per A.H., Sabadell, Catalunya | 19 d'agost de 2022 a les 14:41 |
El conflicte perquè l'actual Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) Bellaterra esdevingui un municipi, desvinculant-se de Cerdanyola, es remonta a dècades. Tot i ser una llarga petició veïnal, de les primeres mesures va ser demanar un estudi de viabilitat per independitzar-se. Un encàrrec que l'any 1992 es va explicar a la ciutadania i que així ho recorda el compte de Twitter de l'arxiu de TV3:
  En la informació es menciona la intenció de convocar un plebiscit i es recorda l'origen de Bellaterra: un barri d'estiueig nascut fa 60 anys. La motivació per aquesta escissió, temes fiscals. "No s'inverteix més del 20% del que es recull", assegura la notícia. Una crítica que, passats els anys es manté, igual que la voluntat de ser un municipi.


Arguments d'uns i els altres, com "reivindicació històrica, però insolidària", que són ben actuals. I és que, el sentiment per separar-se es conserva. Fa només tres anys, l'EMD va organitzar una recollida de signatures perquè l'entitat passés a formar part de l'Ajuntament de Sant Cugat. Es van aplegar 1.200 dels 2.043 veïns censats.
 

Veïns de Bellaterra tallant la carretera. Foto: Xavi Segura


El 2015 va celebrar-se una consulta popular i el 94% va posicionar-se pel "Sí" a la independència de Cerdanyola, amb un 53,57% de participació. Un clam que es va traslladar en protestes i van tallar la carretera d'entrada amb la població vallesana -a l'altura de l'AP-7-. El Parlament, però, va tombar qualsevol intent de divorci.

Conveni

 

El conveni, que fixa la relació entre l'EMD i Cerdanyola, ha estat l'arma de negoci perquè aquest esperit es rebaixés. De fet, a la cambra catalana es va instar que es treballés per millorar-lo. Però els estira i arronsa d'uns i altres s'ha mantingut, sigui quin sigui el color polític dels partits que han governat a una i altra banda de l'AP-7.


 

Participació