Què fer en cas de topar-te amb una vespa velutina?

T'expliquem què fer en cas de localitzar amb un niu i com construir trampes biològiques per capturar-les

La vespa asiàtica és una espècie invasora que posa en perill l'ecosistema local
La vespa asiàtica és una espècie invasora que posa en perill l'ecosistema local | Diputaci
Redacció
17 d'agost del 2022
Actualitzat a les 18:28h

Originària de la Xina, la vespa asiàtica -també coneguda com a vespa velutina- va arribar a Catalunya a finals del 2004 i, des d'aleshores, ja s'ha expandit arreu del país. Les condicions climàtiques idònies, la gran disponibilitat de fonts d’alimentació, una gran capacitat reproductora i la manca d’enemics naturals han afavorit la seva expansió, amb els corresponents greuges que aquesta realitat comporta en l'àmbit de la biodiversitat, l’apicultura i els riscos en seguretat i salut pública. 

Com a espècie exòtica i invasora, aquesta suposa un greu perjudici contra la seva principal font d'aliment, els insectes autòctons invertebrats -i, entre aquests, sobretot per l'alta predació d'abelles-. En aquesta línia, cal recordar que sense la pol·linització de les abelles, l'impacte sobre els conreus i la fauna silvestre és incalculable. 

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Rubí ha elaborat un protocol d'actuació per gestionar la seva presència a la ciutat. En primer lloc, en cas de detectar un niu, cal avisar a les autoritats locals perquè els experts puguin realitzar una inspecció física de l'espai. Posteriorment, els tècnics decidiran segons les característiques de cada cas si cal retirar el niu o tan sols assenyalar l'indret per alertar de la seva presència. 

Tanmateix, el consistori també ha publicat una guia simple per ensenyar a la ciutadania a construir trampes biològiques per eliminar-les i, així, mitigar la seva predació d'abelles. Uns paranys que l'administració local recomana instal·lar des del mes de juliol fins a final de temporada.

Guia Trampes Vespa Asiàtica by Sergi Baixas on Scribd

 

En aquests vídeos es pot veure el concepte de manera més gràfica:


https://www.youtube.com/watch?v=2uyXHxchnug