El Monestir recupera el gall

La nova rèplica és una còpia, ara sí, fidedigna a la peça històrica que coronava el cimbori de l'església

L'històric penell torna a coronar el cimbori del Monestir de Sant Cugat
L'històric penell torna a coronar el cimbori del Monestir de Sant Cugat | Ajuntament de Sant Cugat
NacióSantCugat
08 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:11h

El Monestir de Sant Cugat ha recuperat un element indispensable que portava desaparegut prop de 3 mesos. I és que en el context de les obres de restauració de la part exterior del cimbori de l'església -iniciades el novembre de l'any passat i valorades en 1,3 milions d'euros-, aquest matí s'ha instal·lat una rèplica fidedigna del penell històric en forma de gall. 

Feta per un mestre ferrer a partir de la peça original que es conservava a la capella de Sant Benet, la nova peça recupera el seu volum de l'època baix-medieval. Segons relata Museus de Sant Cugat, des del segle XIII, el gall és testimoni de les vistes més privilegiades de la ciutat des de la part més alta del Monestir.

L'original Gall del Monestir de Sant Cugat, ubicat a la capella de Sant Benet Foto: Cedida
 

"Ha estat molt encertat fer una rèplica del gall original, un dels símbols de la ciutat i que es pot veure des de diferents angles de l'entorn del Monestir", ha exposat l'alcaldessa accidental Esther Madrona. "Estic contenta de seguir treballant en la restauració i la conversació del nostre monument més emblemàtic", ha afegit la tinenta de Cultura republicana.

Segons la tradició i la llegenda, aquest és el gall que va cantar arran de l'assassinat de l'abat Biure, la nit de Nadal de 1350. A més a més, a dia d'avui també continua inspirant elements de la cultura local com la figura del gall del Carnaval

Tanmateix, més enllà del simbolisme local, la figura del gall, habitual als penells eclesiàstics, té diversos significats al món cristià. Es relaciona amb la sortida del sol, la llum que venç sobre les tenebres, i com a símbol de la resurrecció de Crist.

En el cas concret de les obres a la part aèria del cimbori de l’església, s’està duent a terme la restauració dels paraments exteriors del cimbori i de la coberta de teules del campanaret, la substitució avui del penell malmès, la recuperació de les cobertes originals, la instal·lació del sistema anti-aus, la il·luminació i la col·locació d’elements per facilitar el manteniment, amb un pressupost de 200.000 euros.