Habitatge

Desnonen una família vulnerable amb menors a Valldoreix

Un ampli dispositiu de Mossos d'Esquadra -que ha comptat amb el suport dels ARRO- han executat un polèmic llançament ordenat pel Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Rubí

Núria Falcó, després de ser desnonada de casa seva | Sergi Baixas
per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 28 de juliol de 2022 a les 17:25 |
La família Falcó ha estat expulsada de la casa on han viscut els darrers 50 anys. Aquest matí, al voltant de les 12.30 h del migdia, un ampli dispositiu amb més de sis furgons dels Mossos d'Esquadra -i amb el suport dels ARRO- s'han personat al carrer de Sant Jaume de Valldoreix -a tocar de l'estació de FGC- per donar compliment al desnonament ordenat pel Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Rubí
  Un llançament polèmic, ja que es tracta de la primera ordre emesa contra una família que té a càrrec dos menors d'edat i acreditat el risc de vulnerabilitat per part dels Serveis Socials de l'Ajuntament. "No esperàvem que s'executés", han confessat diversos dels presents a NacióSantCugat davant de totes les peticions existents per tal que s'acabés ajornant.

Així, la trentena de persones convocades pel Sindicat de Llogaterxs de la Floresta, les Planes, Valldoreix i la Pineda no han pogut fer res per evitar el desallotjament i tots ells han acabat sent identificats pel cos policial català. 


Durant l'operatiu, els agents han esbotzat la porta de l'immoble malgrat la presència de criatures i gent gran a l'interior; i una persona ha hagut de ser atesa pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Diversos nens, amics i familiars dels Falcó, visiblement emocionats, han estat escortats fora de l'habitatge pels antidisturbis.
  Des del Sindicat de Llogaterxs han denunciat una actuació amb "moltíssima violència" que ha causat un gran impacte entre els més petits. "Aquests nens, que confiaven en la policia, han vist clarament qui és l'enemic", han relatat. "El seu rebuig i odi contra les forces de seguretat estarà completament justificat", han afegit. Pel que fa al desenllaç, des del col·lectiu han informat que oferiran als Falcó una resposta habitacional provisional en un pis okupat en mans del Sindicat. 

L'advocat denuncia prevaricació judicial


"El que ha passat avui aquí és molt greu", ha denunciat l'advocat de Núria Falcó, Xavier Asensio. Amb informes que assenyalen el risc d'exclusió social, sense alternativa habitacional i menors d'edat involucrats, qualifica l'actuació d'aquest migdia de "clarament prevaricadora".

"La jutgessa coneixia la gravetat de la situació i de totes maneres ha decidit tirar endavant", ha exposat Asensio. Uns fets que, ha assegurat, s'afegiran a la querella presentada per Falcó contra la magistrada per presumpta prevaricació judicial i que podria acabar declarant nul de ple dret el desnonament d'aquest matí. 

Un conflicte familiar


Aquest cas s'emmarca en un context d'interessos i conflictes familiars. Segons ha explicat Núria Falcó, existia un acord exprés i no escrit farà més de 50 anys entre els seus pares i la seva tieta per construir una casa i viure sobre els terrenys en qüestió -escripturats a aquesta última-. Tot i això, posteriorment, la filla de la tieta que va heretar uns terrenys en el seu nom va decidir iniciar un litigi judicial per recuperar l'espai, desatenent l'acord familiar. 
 

Núria Falcó, interpel·lant als Mossos perquè se suspengués el desnonament Foto: Sergi Baixas


"Es tractava d'un pacte no escrit però sí expressat verbalment, que serveix com a contracte verbal totalment vàlid i legal, que va permetre la construcció de la nostra casa", ha explicat Falcó al·legant que des de feia anys tenia la voluntat de regularitzar la propietat de l'immoble, tot i que no es va arribar a produir mai per diversos impediments de la propietat. "Tenim llicències, certificats, rebuts i pagaments que demostren que durant tot aquest temps hem estat nosaltres vivint en aquesta casa", ha apuntat desesperada Falcó sobre la llar que van construir els seus pares. "No s'han complert les lleis i la part contrària ha actuat de mala fe", ha lamentat ja a peu de carrer.

Tanmateix, Núria Falcó, que manté encara totes les seves pertinences a dins de l'habitatge, ha decidit rebutjar l'oferiment d'un aparthotel com a alternativa residencial temporal per part dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat. "Casa meva és aquesta i lluitaré fins al final", ha sentenciat.

La resposta de les administracions locals


Per part de les administracions locals, la nova vocal de l'Àrea de Serveis Socials de l'EMD de Valldoreix, Lluïsa Muñoz, (Junts-PDECat) s'ha desplaçat fins al cordó policial per traslladar el seu suport a la família Falcó. "El que s'està vivint aquí és un cúmul de despropòsits", ha expressat Muñoz remarcant la seva sorpresa en veure que la jutgessa no ha atès les instàncies de la defensa amb els informes del consistori. "No entenem per què s'està executant", ha afirmat des de la indignació.

Una mirada que també ha estat compartida per la tinència d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament, Marco Simarro. "Des del govern de la ciutat denunciem que ens falten mecanismes, que superen les capacitats competencials dels ajuntaments, per poder fer front a l'emergència habitacional i l'exclusió residencial que patim", ha reivindicat el cupaire en declaracions a NacióSantCugat davant l'onada de desnonaments que s'està registrant a la ciutat durant els últims mesos. "Avui hem viscut un nou episodi i, per això, reivindiquem eines jurídiques i legals més àmplies i fortes per poder protegir els nostres veïns". 

Pel que fa a la resposta de Serveis Socials a aquest cas, Simarro explica que l'Ajuntament ha ofert una alternativa habitacional temporal a la família i que el consistori continua "posant tots els recursos possibles per mitigar al màxim" les conseqüències d'aquests desnonaments.  

 

 

Participació