Sant Cugat insta a blindar els Jutjats de Pau

L'Ajuntament reivindica la "rellevant funció" que exerceixen en l'àmbit municipal

Imatge d'una sessió plenària a l'Ajuntament de Sant Cugat
Imatge d'una sessió plenària a l'Ajuntament de Sant Cugat | Sergi Baixas
19 de juliol del 2022

L'Ajuntament de Sant Cugat insta a blindar i protegir els Jutjats de Pau. Així s'ha aprovat durant el ple ordinari de juliol a través d'una moció presentada per JxSTC perquè el consistori s'adherís al manifest de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM) davant l'amenaça que suposa la modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial que s'està tramitant actualment al Congrés dels Diputats i on es preveu la seva eliminació.

Així doncs, l'administració local vallesana rebutja aquest canvi normatiu del projecte de llei i a defensar la seva permanència per la "important tasca activa de mediació" que exerceixen en el marc d'una justícia de proximitat que evita la demora dels conflictes veïnals i agilitza, alleugera i abarateix la mateixa administració de justícia.

Tant JxSTC, ERC i la CUP hi han votat a favor, mentre que Cs s'ha abstingut. El portaveu taronja, Aldo Ciprian, ha lamentat que els Jutjats de Pau hagin anat perdent competències en els últims anys "denostats" per les administracions. 

Per la seva banda, els socialistes s'han mostrat en contra -cal recordar que el PSC està tenint un paper clau en aquesta modificació legislativa-. El portaveu socialista, Pere Soler, ha justificat la materialització d'aquest "canvi de model organitzatiu" per especialitzar el servei perquè pugui donar una "millor resposta" a les demandes de la ciutadania. "Els jutjats de pau no desapareixen, es transformen", ha reivindicat Soler apuntant a una "reformulació més eficaç i eficient" d'una institució amb "poc marc competencial".

Què són els jutjats de pau?

Amb presència actualment en 898 dels 947 municipis catalans, els jutjats de pau són òrgans unipersonals presents als municipis on no existeix Jutjat de Primera Instància i Instrucció. Estan liderats per un jutge/jutgessa de pau que és una persona sense carrera judicial i nomenada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un període de quatre anys.

Els jutges de pau són escollits pel plenari dels ajuntaments a partir dels candidats que s'ofereixen o designat/da directament si no hi ha cap candidatura. La persona és escollida per la seva trajectòria personal, pel seu tarannà i coneix la dinàmica del municipi. Aquest fet evidencia l’arrelament de la persona designada a la comunitat i la capacitat de mediació local que se li atribueix. Al mateix temps, les tasques que desenvolupa comporten l’alleugeriment de la càrrega als tribunals de justícia, oferint judicatura de proximitat i estalviant molts recursos als mateixos tribunals.