Sant Cugat condemna les morts de migrants a Melilla

La moció també condemna les devolucions en calent i la "lamentable resposta" per part del govern espanyol

El primer intent d'assalt a la frontera de Melilla després del gir de Sánchez amb el Marroc
El primer intent d'assalt a la frontera de Melilla després del gir de Sánchez amb el Marroc | Antonio Ruiz/EP
19 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:47h

Sant Cugat condemna la mort de més d'una vintena de persones migrants a Melilla el passat 24 de juny mentre intentaven creuar la frontera arran de la "brutalitat policial" de les forces de seguretat tant espanyoles com marroquines que van deixar enrere desenes de ferits. Així s'ha aprovat aquesta tarda durant el ple ordinari de juliol amb els vots a favor de la CUP-PC, ERC i JxSTC. El PSC s'ha abstingut i i Cs ha votat en contra.

El text, presentat per la CUP-PC i amb el suport d'ERC i la Xarxa Solidària, branda el rebuig frontal a aquestes morts derivades de la "brutal violència" i el "tracte inhumà i vexatori" policial a les tanques per accedir a la ciutat autonòmica de l'Estat espanyol. Tanmateix, també condemna les devolucions en calent i la "lamentable resposta" per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va elogiar en primera instància l'actuació dels agents fronterers.

En aquesta línia, la moció reclama que s'enceti una investigació per assegurar-ne la "veritat, reparació i justícia" i insta a les institucions europees i al govern espanyol a garantir el dret a migrar per a tothom

"Volem mostrar el nostre ple rebuig a unes polítiques migratòries que en cap cas tenen en compte la vida de les persones i que, de fet, mercadegen amb aquestes", ha esgrimit la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro. "Poc queda d'uns drets humans absents quan som testimonis d'esdeveniments com Tarajal o aquest darrer a Melilla", ha afegit el cupaire. "Aquestes morts tenen responsables polítics", ha sentenciat Simarro.

Uns fets justificables?

Des de JxSTC, la regidora Sandra Casat ha denunciat els morts i ha qualificat de "còmplices" a tots els responsables d'uns fets que no tenen "cap justificació".

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha exposat que "estem indignats i també sentim vergonya". "Els socialistes sempre condemnem la violència vingui d'on vingui", ha afegit reconeixent que les primeres paraules del president Sánchez van ser desafortunades. "Cal posar-nos a treballar tots plegats per trobar una solució per la situació insostenible de Melilla", ha demanat a la resta de forces del plenari plantejant la seva abstenció. Una solució que no passa, ha afirmat, per "obrir les fronteres amb un campi qui pugui".

Finalment, el portaveu taronja Aldo Ciprian també ha avançat el seu vot en contra mentre ha reconegut la "feina feta pels cossos de seguretat per protegir les fronteres del nostre país". "Els morts no els interessen res. Si els importessin, s'haurien de preocupar dels assassinats d'ETA. Sou uns irresponsables", ha esbitzat.
 

Moció sobre els fets de Melilla by Sergi Baixas on Scribd