L'Assemblea Ciutadana: el nou espai de participació per involucrar els santcugatencs en la presa de decisions

Aquest nou òrgan servirà perquè el veïnat i les entitats locals puguin presentar i debatre temes d'interès per a la ciutat

La presentació del nou òrgan participatiu impulsat des del Consell de Ciutat
La presentació del nou òrgan participatiu impulsat des del Consell de Ciutat | Aj. de Sant Cugat
13 de juliol del 2022
Actualitzat el 14 de juliol a la 1:03h

L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat aquest dimecres l'Assemblea Ciutadana. Un nou espai "innovador" que s'ha configurat des del Consell de Ciutat perquè, amb voluntat de generar cultura participativa, el veïnat i les entitats locals puguin presentar i debatre iniciatives, idees o reflexions sobre temes d'interès per al municipi. 

D'aquesta manera, el tripartit amplia els espais de participació amb la voluntat de copsar al màxim l'opinió i sentir general de la població sobre temes importants. I és que fins ara, segons ha explicat la tinència d'alcaldia, Marco Simarro, el Consell de Ciutat, abans de ser reformulat, s'havia criticat per "tenir poc pes específic, estigués mancat de treball propi i comptés amb una mínima interacció amb el govern". 

Per altra banda, en paraules de Carles Castell, membre del Consell de la Ciutat, la voluntat de la futura Assemblea Ciutadana, que està previst que s'aprovi al ple de setembre, és fomentar l'interès i la participació sota la premissa constant de la bidireccionalitat amb l'executiu per evitar tornar a ser un "espai consultiu, però poc consultat". Així doncs, en aquest òrgan es parlarà de propostes, iniciatives i reflexions trobant-les sortides segons cada temàtica. 

Com funcionarà?

Es convocarà mínim un cop a l’any a petició del Ple, la Junta de Govern, el Consell de Ciutat o la ciutadania, amb el suport de 300 signatures de persones majors de 18 anys empadronades a Sant Cugat. Les assemblees se centraran en temàtiques específiques.

La convocatòria, organització i dinamització anirà a càrrec d’una Comissió de l’Assemblea Ciutadana, formada per entre 3 i 5 persones designades pel Consell de Ciutat, amb el suport de l’àmbit de Participació Ciutadana.

Hi podran participar, prèvia inscripció, entitats i santcugatencs i santcugatenques majors de 16 anys, ja sigui com a assistents o fent una intervenció.

Les intervencions a les assemblees es faran a partir de propostes presentades prèviament i validades per la comissió organitzadora. I un cop presentades, es publicaran al portal de participació, www.decidim.santcugat.cat.  Aquestes intervencions podran aportar reflexió, ser iniciatives o proposar idees de la temàtica de l’assemblea.

Les propostes que es presentin es traslladaran a l’òrgan corresponent (Junta de Govern, departament, consell de barri o consell de sectorial).

La comissió de l’Assemblea Ciutadana farà el control i seguiment de l’aprovació de les intervencions per part del ple, Junta de Govern o consell corresponent i de la seva execució, si s’escau.

Torre Negra, primer tema

La primera Assemblea Ciutadana està prevista per al mes d'octubre i se centrarà en la Torre Negra i el seu entorn collserolà. En aquesta línia, es debatrà sobre els possibles usos que podria tenir l'espai en un futur.