JxSTC insta a protegir els Jutjats de Pau

La formació presentarà una moció durant el ple de juliol per reivindicar la seva rellevant funció com a justícia de proximitat

Imatge del Jutjat de Pau de Calafell
Imatge del Jutjat de Pau de Calafell | AC
Redacció
11 de juliol del 2022

Junts per Sant Cugat (JxSTC) presentarà una moció durant el pròxim ple ordinari de juliol perquè l'Ajuntament s'adhereixi al manifest de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM) en defensa dels jutjats de pau. I és que aquests òrgans veuen la continuïtat del seu servei amenaçada davant de la modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial que s'està tramitant al Congrés dels Diputats i on es preveu la seva eliminació.

Des del manifest, s'insta a rebutjar aquest canvi normatiu del projecte de llei i a defensar la seva permanència per la "important tasca activa de mediació" que exerceixen en el marc d'una justícia de proximitat que evita la demora dels conflictes veïnals i agilitza, alleugera i abarateix la mateixa administració de justícia.

Què són els jutjats de pau?

Amb presència actualment en 898 dels 947 municipis catalans, els jutjats de pau són òrgans unipersonals presents als municipis on no existeix Jutjat de Primera Instància i Instrucció. Estan liderats per un jutge/jutgessa de pau que és una persona sense carrera judicial i nomenada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un període de quatre anys.

Els jutges de pau són escollits pel plenari dels ajuntaments a partir dels candidats que s'ofereixen o designat/da directament si no hi ha cap candidatura. La persona és escollida per la seva trajectòria personal, pel seu tarannà i coneix la dinàmica del municipi. Aquest fet evidencia l’arrelament de la persona designada a la comunitat i la capacitat de mediació local que se li atribueix. Al mateix temps, les tasques que desenvolupa comporten l’alleugeriment de la càrrega als tribunals de justícia, oferint judicatura de proximitat i estalviant molts recursos als mateixos tribunals.