El 30% dels santcugatencs no poden estalviar

Nova tongada en matèria d'habitatge dels resultats del 44è Observatori Sociològic de Sant Cugat

El 97% dels santcugatencs consideren que l'estat de l'habitatge on viuen és adequat o molt adequat
El 97% dels santcugatencs consideren que l'estat de l'habitatge on viuen és adequat o molt adequat | Bernat Cedó
28 de juny del 2022
Actualitzat el 29 de juny a les 10:36h

L'habitatge és molt car, els preus de lloguer són massa elevatsfalta oferta de protecció oficial i ajudes per a joves. Aquests són els principals problemes que més afecten o preocupen a la majoria dels santcugatencs segons les dades extretes de la 44a onada de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat. Unes xifres que s'han obtingut a partir de 1.080 enquestes telefòniques aleatòries i estratificades entre el 18 de febrer i el 10 de març del 2022 a diversos veïns del municipi i amb un focus grup d'una trentena de participants.

El veïnat denuncia uns preus "excessius" en una ciutat amb poca oferta i molta demanda  on les noves construccions acaben "potenciant" l'habitatge d'alt poder adquisitiu. Així doncs, la ciutadania insta l'Ajuntament a mediar amb els propietaris per evitar les comissions que carreguen les immobiliàries aconseguint preus més assequibles i a ampliar l'oferta de tot tipus d'habitatge públic que s'adapti als diferents perfils de la població (joves, famílies amb infants, persones en risc de vulnerabilitat...).

I és que el 18,6% de la població reconeix que té dificultats per arribar a final de mes després d'haver fet front a les despeses de la llar (una xifra que ha caigut del 30,4% registrada a l'octubre del 2019 i que principalment afecta la franja d'edat de 16 a 34 anys). A més a més, el 30% dels santcugatencs assevera que els resulta impossible estalviar.

Malgrat tot, el 97% de la ciutadania considera que l'estat de l'habitatge on viuen és adequat (67%) o molt adequat (30%) i les notes més altes s'ubiquen als barris del Parc Central-Sant Domènech, Can Mates-Volpelleres i Mira-sol. En aquesta línia, també s'observa que el 40% viu en una propietat amb la hipoteca pagada, el 33% en una propietat, però encara pagant la hipoteca, un 20,5% en renda de lloguer i un 4% que té una propietat per herència o donació familiar.

Pel que fa a la lectura d'aquestes dades des del govern d'esquerres, la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro, ha apuntat que cal agafar-les amb "cautela" perquè, malgrat que en global les xifres hagin millorat, també són conscients de la gran desigualtat que hi ha al municipi amb unes atencions des de Drets Socials que no han parat de créixer (més de 14.000) en els darrers anys i amb l'expulsió constant de santcugatencs que no poden fer front a la "forta exigència econòmica" de la ciutat. 

 

Presentació del 2n Bloc 44a Onada Observatori Sociològic de Sant Cugat by Sergi Baixas on Scribd