Carles Rebassa, guanyador del 20è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

El poeta reivindica la seva mirada "política" amb l'obra guardonada "El Caire Formentera"

Carles Rabassa, guanyador de la 20a edició del Premi de Poesia de Sant Cugat
Carles Rabassa, guanyador de la 20a edició del Premi de Poesia de Sant Cugat | ACN
S.B.
23 de juny del 2022
El mallorquí Carles Rebassa ha guanyat el 20è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb "El Caire Formentera". El premi, organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, està dotat amb 8.500 euros, una escultura de Pep Codó i la publicació del llibre per l'editorial en qüestió. 

Rebassa ha agraït el guardó afirmant que la seva tasca de poeta sempre l'ha entès com un acte polític. "Guanyar un premi com el Gabriel Ferrater té una part de vanitat personal, però també és un espai per a fer públic un text en unes condicions òptimes", ha assegurat mentre apel·lava a la seva "gran admiració" pel poeta reusenc que va treure's la vida a Sant Cugat.

Per la seva banda, el president del jurat del premi, Jordi Cornudella, ha remarcat que l'"interès de cadascun dels poemes, la mestria amb què estan escrits i la manera com s'entrelliguen en un conjunt travat són tres de les raons que van provocar el veredicte unànime del jurat", davant de les 42 obres originals presentades. En la mateixa línia, també l'ha descrit com un llibre de "plena maduresa personal i lírica, dels que saben transmetre l'emoció i, alhora, controlar-ne l'expressió gràcies al domini de l'art del vers". 

Finalment, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha assegurat sentir-se "molt contenta de veure com aquest premi segueix sent un dels referents en aquest àmbit en els Països Catalans". "Escriure ens dona ales per ser lliures i fer arribar les nostres passions i sentiments al públic lector. A més, enguany celebrem l'Any Ferrater i això ens ajuda, encara més, a posar en valor la poesia i certàmens com aquest", ha afegit la republicana.

El lliurament del Premi i la presentació del llibre guanyador es farà al mes d’octubre dins del marc del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. En aquell moment també es presentaran les bases de la 21a edició d’aquest premi.

Qui és Carles Rebassa?

Carles Rebassa (Palma, 1977) és autor dels llibres de poemes “Poema B”, “Els joves i les vídues” (Premi Ausiàs March 2006), “Pluja de foc” i “Sons bruts” (Premi Carles Riba 2018), i de la novel·la “Eren ells” (Premi Pin i Soler i Premi Ciutat de Barcelona 2016). Passat l’estiu publicarà la novel·la “Divendres, dissabte, diumenge”.