Mor Jordi Bonet, arquitecte de la Sagrada Família i membre del Patronat del Monestir de Sant Cugat

Creu de Sant Jordi el 1990, va dirigir les obres del temple de Barcelona entre el 1985 i el 2012

NacióDigital
22 de juny del 2022
Una imatge d'arxiu de Jordi Bonet
Una imatge d'arxiu de Jordi Bonet | ACN
Jordi Bonet i Armengol, un dels arquitectes de la Sagrada Família, ha mort aquest dilluns a la nit als 97 anys. Ho ha fet a casa seva i envoltat de la seva família, tal com ha comunicat la seva neta Mireia a xarxes socials. Bonet també va ser membre del Patronat del Monestir de Sant Cugat

"Un home bo i generós, un actiu de país", així és com ha descrit la Mireia al seu avi, un home que va coordinar i dirigir les obres del temple del 1985 al 2012, una època "crucial" pels experts i expertes del sector. Bonet i Armengol era "un patriota que ha portat Catalunya i Gaudí arreu del món", ha afegit la seva neta, "un entusiasta de l'arquitectura, la cultura i l'escoltisme". En aquest sentit, també va formar part de la Fundació Gala-Salvador Dalí, del Patronat de la Sagrada Família, del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, d'Òmnium Cultural, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, l'Orfeó Català i la Fundació Pau Casals.

L'arquitecte i actual director de la Sagrada Família, Jordi Faulí, ha recordat Bonet i Armengol, ànima del creixement de la Sagrada Família, tot dient que "va donar un gran impuls a les obres, va ser qui les va fer possible". I és que l'arquitecte, durant dècades, "va dirigir tota la construcció de les voltes de l'interior, va acabar la Façana de la Passió, va dur a terme una tasca molt important a les naus interiors i va fer una gran investigació del projecte de Gaudí introduint eines informàtiques de dibuix i interpretació de les maquetes", ha afegit Faulí. El crític i historiador de l'art i comissari de l’Any Gaudí 2002, Daniel Giralt-Miracle, també ha destacat la importància de la seva feina: "Va convertir la Sagrada Família en un centre d’alta recerca arquitectònica".
 

Jordi Bonet en una imatge d'arxiu


Jordi Bonet va ser company de generació i escola d’Oriol Bohigas i Josep Martorell i en l'àmbit professional també va estar al capdavant de patrimoni del 1981 al 1984. A més a més, va ser una figura destacada en altres àmbits com l’escoltisme catòlic.

Bonet i Armengol va tenir una vida llarga, en què també va ser president de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, del 1998 al 2011; membre de la Junta de Museus, el primer president de la Delegació Diocesana d’Escoltisme de Barcelona, el 1957; secretari general de la Conferència Internacional de l’Escoltisme Catòlic, del 1977 al 1981, i consultor del Consell Pontifical per als Laics (1985). La seva trajectòria va rebre distincions com la de Comanador de l'Orde de Sant Gregori el Magne, el 1981; la Creu de Sant Jordi, el 1990; el premi Domènech i Montaner de l'Institut d'Estudis Catalans, el 1999, i la Creu d’Alfons X el Savi, el 2006.