La guerra, protagonista de la 18a edició de Lectures a la Fresca

El bon soldat Svejk, Stanbrook i Antígona són els títols de les tres obres del cicle d'enguany

Les lectures a la fresca d'enguany tindran lloc el 7, 13 i 21 de juliol
Les lectures a la fresca d'enguany tindran lloc el 7, 13 i 21 de juliol | Albert Canajelo - Aj. de Sant Cugat
22 de juny del 2022
Actualitzat a les 17:28h

La guerra serà l'eix temàtic central de la 18a edició de les Lectures a la Fresca, tal com ha avançat la directora artística del projecte, Dolors Vilarasau. Un esdeveniment cultural "100% santcugatenc" que durant el mes de juliol ocuparà tres racons immillorables de la ciutat amb un cicle i que, en paraules de la tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, "juga un paper clau a l'hora de transformar i remoure consciències". 

La primera lectura d'enguany serà la comèdia negra "El bon soldat Svejk" de Monika Zgustova -segons la novel·la de Jaroslav Hasek- el pròxim 7 de juliol a les 22 h del vespre a la plaça de l'Om. L'obra gira al voltant de la història d'un astut o estúpid soldat txec que, per pura supervivència, aconsegueix esquivar totes les institucions i normes per evitar anar a la guerra. Les seves aventures són una faula divertida, però demolidora, sobre l'ésser humà i les seves misèries.

La segona lectura, de caire més documental i amb clau musical, serà "Stanbrook: una odissea de la Guerra Civil" d'Ignasi Roda. Aquesta, que està programada pel 13 de juliol a la plaça de l'Alcalde Magí Bartralot a les 22 h del vespre, narra la història real de l'últim vaixell que va aconseguir treure prop de 3.000 refugiats republicans del port d'Alacant; la darrera ciutat espanyola en caure contra el bàndol franquista durant la Guerra Civil. Tot plegat, comptarà amb el cor de Pedra i Sang sota la direcció musical d'Albert Santiago
 

La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, al costat del cartell d'enguany Foto: Albert Canajelo - Aj. de Sant Cugat


Finalment, "Antígona" posarà el punt i final el 21 de juliol al cicle del 2022. L'"òptim" escenari escollit ha estat l'Amfiteatre dels Jardins del Vallès. L'obra, originària de Jean Anouilh, es basarà en el projecte dramatúrgic de final de carrera de Martina Vilarasau. Dirigida per Dolors Vilarasau, l'història tracta, des d'una mirada ètica, les conseqüències a pagar per la desobediència durant la França ocupada pel govern de Vichy, col·laboracionista amb el règim nazi.

Pel que fa al vano d'enguany, el disseny l'ha elaborat la fotògrafa santcugatenca Amanda Bernal i representa unes mans i un fang simbolitzant "cossos sota la pressió del conflicte que s'acaben moldejant entre ells". "La trobada de la força que s'exerceix i la passivitat de rebre una nova forma", ha apuntat Bernal sobre l'ésser als límits de l'existència.