«Estem espantats»: Sant Cugat es prepara per a un estiu negre sota la creixent amenaça de focs forestals

A Collserola, la temperatura ja ha augmentat un 10% respecte a l'any anterior i amb només la meitat de precipitacions

Sant Cugat i Valldoreix es conjuren per mitigar l'amenaça de focs forestals
Sant Cugat i Valldoreix es conjuren per mitigar l'amenaça de focs forestals | Albert Canalejo - Aj. de Sant Cugat
15 de juny del 2022
Actualitzat el 16 de juny a les 12:52h

Ja veníem d'un estiu de risc i, enguany, ens enfrontem a un de nou en pitjors condicions. En el que portem d'any, a l'entorn de Collserola la temperatura ja ha augmentat un 10% respecte a la temporada anterior sumat a l'empitjorament de l'estrès hídric de la Serra amb un 53% menys de precipitacions en comparació a la mitjana històrica, la xifra més baixa dels darrers 108 anys.

Aquest "crític" context ha posat en alerta a l'Ajuntament de Sant Cugat i a l'EMD de Valldoreix que han demanat màxima prudència i col·laboració ciutadana per prevenir els incendis forestals. "Ens ho juguem tot", ha resumit el president valldoreixenc, Josep Puig, durant la presentació de la campanya de prevenció d'incendis que ha donat avui el tret de sortida i que s'allargarà fins al 15 de setembre. 

De la mà de representants de l'ADF, Protecció Civil, Policia Local i de Collserola Paisatge Viu, la comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, ha confessat estar "molt preocupada davant d'aquesta llarguíssima sequera", l'increment de temperatures i, en definitiva, d'una primavera extremadament "tòrrida" amb onades de calor sufocants i un PLA Alfa de nivell 2. 
 

Imatge de la roda de premsa de la campanya de prevenció d'incendis Foto: Albert Canalejo - Aj. de Sant Cugat


Per aquest motiu, des del govern local asseguren que han posat a disposició tots els recursos necessaris en aquesta tasca de prevenció per intentar mitigar el risc d'incendis en un complex terme municipal que compta amb el 40% del seu territori limítrof a zones forestals. Per aquest motiu, insten a l'ajuda ciutadana per alertar al 112 immediatament en cas d'observar qualsevol columna de fum.

En aquesta línia, el regidor de Seguretat, Francesc Carol, ha enumerat els 200.000 euros destinats per la neteja de franges, la renovació de la flota de vehicles de Protecció Civil i l'ADF, l'entrega de material als cossos d'emergència en cas de necessitat, i l'impuls d'una forta campanya informativa sota el lema "Ni una espurna!". Tanmateix, als domicilis de les urbanitzacions forestals -com Valldoreix, la Floresta i les Planes- també es repartirà una guia sobre com actuar en cas de focs forestals i plànols d'evacuació

Per la seva banda, l'EMD de Valldoreix també ha informat de la realització dels treballs anuals de manteniment en les franges perimetrals de protecció adequant més de 25 hectàrees de franja boscosa de la Vila; des del barri de la Barceloneta-Sant Jaume, fins al Monmany, Regadiu i la Guinardera. Per la seva banda, la vocal valldoreixenca Susanna Herrada també ha recordat la prohibició d'utilitzar pirotècnia, petards i fer fogueres durant la celebració de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere i fins a la finalització del període d'incendis. 

Collserola, en estat crític
En declaracions a NacióSantCugat, el coordinador operatiu de l'ADF local, Iñaki Ferreria, també ha compartit la seva preocupació per la conjuntura actual que donaria peu, directament, a focs de sisena generació. "En realitat, mai hem arribat a tancar la campanya del 2021", ha afirmat remarcant la continuïtat i llargada del període d'incendis al llarg també dels mesos de tardor i d'hivern.

"Els nostres boscos estan caducats a causa de la seva desestacionalització. La vegetació, arran de l'augment de les temperatures i les sequeres, ja no sap a quina estació està". Un mareig arbori que, explica, deriva en l'augment de biomassa sobre el sòl forestal i, per tant, en el perillós increment de combustible. "Necessitarem molta sort", ha sentenciat malgrat reconèixer els esforços de les administracions.

Pel que fa a l'any passat,cal recordar que a la ciutat es van cremar un total de 3,1 hectàrees arran de 27 petits incendis en diverses àrees de matolls.