JxSTC proposa elaborar un «pla d'oportunitat» per optar al màxim de fons europeus Next Generation possibles

El principal partit de l'oposició també instarà a la reconversió dels entorns escolars i a la denúncia del Catalangate

Imatge d'una roda de premsa a la seu de JxSTC d'aquest dijous
Imatge d'una roda de premsa a la seu de JxSTC d'aquest dijous | Sergi Baixas
13 de juny del 2022
Actualitzat a les 17:50h
JxSTC proposarà durant el pròxim ple ordinari de juny que s'impulsi un "Pla d'Oportunitat" per aconseguir optar al màxim de convocatòries dels fons europeus Next Generation. Aquestes ajudes econòmiques, procedents de la Unió Europea, tenen l'objectiu de contribuir a dinamitzar el territori a curt termini després de l'impacte de la pandèmia de la Covid-19.

"Tenim un potencial molt evident per a generar propostes de qualitat i optar als diferents eixos i palanques dels NG", ha assegurat el regidor de JxSTC, Albert Salarich. "És una oportunitat sense precedents per a Sant Cugat", ha afegit reivindicant captar aquests fons per tirar endavant projectes que, gràcies a l'ecosistema de l'entorn, també seran de gran rellevància pel conjunt de la comarca i del país.

La Revolta Escolar arriba al ple

Durant el ple, JxSTC també entrarà una moció treballada des de laRevolta Escolar. El col·lectiu ha plantejat un text destinat a la reconversió dels entorns dels centres educatius de la ciutat en àrees segures per prioritzar una mobilitat sostenible enfront del trànsit motoritzat. Segons ha explicat la regidora Sandra Casat, un canvi de paradigma que s'hauria d'impulsar aviat, i aprofitant les vacances d'estiu, per reduir els riscos de perillositat i els efectes pejoratius en la salut dels infants relacionats amb els elevats nivells de soroll i de l'emissió de gasos contaminants del trànsit rodat de cara al curs vinent.

Així doncs, en el text s'insta a l'Ajuntament a prendre diverses mesures per minimitzar aquests efectes. Entre d'altres, es planteja substituir les zones d'aparcament que es trobin a l'interior dels recintes escolars per àrees d'estada i de joc; reservar un espai segur d'aparcament de bicicletes i patinets per incentivar una mobilitat més sostenible de l'alumnat; eliminar l'aparcament i restringir el trànsit de vehicles al voltant dels entorns escolars; garantir el compliment de la normativa viària a l'entrada i sortida dels estudiants; donar suport administratiu al bicibús; o la millora del transport públic urbà. La moció s'ha treballat perquè esdevingui institucional.

La condemna al Catalangate

JxSTC també recollirà pel pròxim ple una moció impulsada des del Consell Local per la República per denunciar els fets coneguts com a "Catalangate" i exigir-ne l'assumpció de responsabilitats. Igual que l'entitat sobiranista, el principal partit de l'oposició també confia que ERC i la CUP s'hi acabin sumant. No obstant això, pel que fa a possibles esmenes que puguin arribar a modificar l'"esperit de la moció", la regidora Núria Fernández ja ha avançat que estaran subjectes a la voluntat del ClxR a l'hora de plantejar-ne una possible retirada.