El govern ja ha assolit el 80% del Pla Local de Joventut 2020-23

"Som una ciutat de referència pels joves", han reivindicat els regidors de Joventut Alba Gordó i Marco SImarro

Imatge de la roda de premsa al Casal de Torreblanca
Imatge de la roda de premsa al Casal de Torreblanca | Albert Canalejo - Aj. de Sant Cugat
S.B.
09 de juny del 2022

El Pla Local de Joventut (PLJ) plantejat pel tripartit durant el període 2020-2023 ja s'ha completat en més d'un 80%. El pla, que defineix els objectius i les accions pensades per millorar el benestar dels joves santcugatencs d'entre 12 i 29 anys, ha desplegat 43 accions de les 53 totals. 

Fent memòria, sota el lema "Tenim un pla!", el PLJ es va aprovar el 21 de desembre de 2020 amb la voluntat d'esdevenir un "full de ruta" per organitzar i coordinar els recursos públics d'una manera més efectiva i que afavorís la participació. 

Per a la seva elaboració es van portar a terme diverses sessions de treball amb entitats, tècnics, professionals i grups estables de participació juvenil. A partir d'aquesta fase de diagnosi, es va dissenyar un document que incloïa 5 eixos bàsics, amb 16 objectius i les 53 accions específiques. 

"Posar el jovent al centre de les accions ha donat el seu fruit. Som una ciutat de referència pels joves i així ho demostra haver acollit enguany l'Esplaiada o la primera edició del Tindercat", ha apuntat satisfeta la regidora de Joventut, Alba Gordó. En la mateixa línia, Marco Simarro, també regidor de Joventut ha celebrat haver "aconseguit dignificar les polítiques de joventut i donar-les continuïtat". 

Resultats per eixos

Eix. 1 Generar una oferta alternativa d'oci que promogui la cohesió social i les relacions saludables entre el jovent

●  1r Fòrum Jove, celebrat el passat 9 d’octubre de 2020 i que va servir com a jornada de reflexió i treball per parlar sobre l’oci juvenil a la ciutat, amb 45 participants, la col·laboració de tres municipis amb experiències d’èxit i la formació de 2 grup de reflexió.

Arrel del Fòrum Jove, neix la comissió d’oci on han participat 32 joves que, després de diversos mesos treballant, han donat forma al Programa Indanait, que va celebrar la seva primera trobada el passat 28 de maig.

●  Parc Jove de Nadal, adreçat als i les joves de la ciutat, i es va celebrar durant les vacances de Nadal. Un total de 74 activitats de diferents disciplines (teatre, música, xerrades, tallers, exhibicions, circuit urbà...) i van participar 7.700 joves.

Eix. 2 Feminisme i les relacions d’igualtat entre el jovent

●  Trio la copa, em cuido a mi i al medi ambient, campanya de promoció de l’ús de la copa menstrual entre les joves de la ciutat. S’han realitzat 7 tallers i han participat 57 joves. A hores d’ara s’han repartit més de 146 copes.

Protocol contra les agressions masclistes en espais d’oci, aprovat definitivament el mes de setembre de 2021

Eix 3. Una ciutat que facilita els processos de formació i de transició al món laboral

● Programa Bitàcola, un programa per reduir l’abandonament escolar prematur dels i les joves  de 16 a 20 anys de Sant Cugat,  que s’ha dut a terme aquest any com prova pilot i on s’ha atès 76 joves

●  Millora de l’ocupabilitat juvenil, amb contractes de joves en pràctiques a l’Ajuntament, i incorporació de la figura de referent d’ocupació juvenil en conveni amb el Consell Comarcal

Programa Singulars, fabrica el teu futur, amb formació sobre màrqueting digital i e-commerce

EIX 4. Promoure l’esperit i el pensament crític entre el jovent

●  Projectes d’Aprenentatge - Servei (ApS) i servei comunitari mobilitat, amb 34 projectes de servei comunitari desenvolupats

● Foment de l’ús de la bicicleta, a través de la promoció de l’anella verda

Eix 5. Fomentar la participació i generar una estratègia comunicativa pròpia pel jovent

●  Impuls al Consell de Joves 12/17, amb l’aprovació del Nou Reglament fer-lo més obert i àgil per adaptar-lo a les necessitats dels i les adolescents i l’ampliació de l’edat entre els 12 i els 17 anys (abans 13/16).

La participació dels joves de centres de secundària i entitats ha crescut un 43 %:  2019-2020: 22  participants; 2020-2021: 23  participants; 2021-2022: 33  participants.

Pressupostos participatius per a joves, que reserva actualment 216.000 € per a propostes d’infants i joves de 10 a 18 anys