El 41,6% dels santcugatencs creu que la ciutat ha empitjorat en l'últim any

L'Ajuntament ha presentat els resultats extrets del 44è Observatori Sociològic de Sant Cugat

Ingla i Simarro, durant la roda de premsa de presentació de les dades de la 44a onada de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat
Ingla i Simarro, durant la roda de premsa de presentació de les dades de la 44a onada de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat | Albert Canajelo - Aj. de Sant Cugat
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:27h

El 41,6% dels santcugatencs considera que la ciutat ha empitjorat en el transcurs de l'últim any. Així es desprèn dels resultats del 44è Observatori Sociològic de Sant Cugat, elaborat a partir de 1.080 enquestes telefòniques aleatòries i estratificades entre el 18 de febrer i el 10 de març del 2022 a diversos veïns del municipi i amb un focus grup d'una trentena de participants.

Tal com ha explicat el regidor de Participació, Marco Simarro, cal destacar que enguany, la primera onada de dades coincideix amb la creació del portal "Dades Obertes de Ciutat" (DOC): una nova eina de generació de dades públiques accessible a la ciutadania per donar a conèixer l'opinió ciutadana sobre qüestions concretes com ara aspectes de la ciutat, els serveis o la gestió del govern municipal. 

Aquesta plataforma, tal com ha reivindicat l'alcaldessa Mireia Ingla, servirà per fer un pas endavant en la modernització de la governança i, alhora, permetrà al govern impulsar una gestió més "intel·ligent" i dissenyar accions més properes i útils per atendre millor a les preocupacions i necessitats diagnosticades per part de la pròpia ciutadania. 

Així doncs, i de la mà del nou format DOC, a partir d'ara el govern local presentarà les dades de l'Observatori Sociològic de manera segmentada i en blocs temàtics per aprofundir en la seva anàlisi.

Principals problemes de la ciutat

Aprofundint en els resultats recollits per la 44a onada de l'Observatori Sociològic, destaca que el 41,6% de la població de Sant Cugat cregui que Sant Cugat ha decaigut durant el 2021, en comparació a un 31% que considera que està igual i a un 22,5% que apunta que ha millorat. Si s'equipara amb el darrer observatori del juliol del 2021, aleshores un 36,9% de la ciutadania considerava que la situació de Sant Cugat havia empitjorat, un 30,3% que s'havia quedat igual i un 26,3% que havia millorat. La percepció general ha empitjorat considerablement en els darrers sis mesos.

Uns resultats força negatius que el govern atribueix a la conjuntura de la pandèmia, que s'han reproduït arreu del país i que defensa amb les dades de la següent pregunta de l'observatori sobre si es considera que Sant Cugat millorarà o empitjorarà en el proper any. En aquesta ocasió, els números s'inverteixen i el 41,9% de la ciutadania es mostra optimista a un canvi a millor, mentre que tan sols un 22,2% creu que continuarà anant a pitjor. D'aquí també es pot assenyalar que els resultats més favorables s'obtenen en la franja d'edat dels 16 als 24 anys i al nucli de Can Mates - Volpelleres.

Per altra banda, la població ha diagnosticat la mobilitat com el principal problema de la ciutat (29,9%), tot seguit de la brutícia dels carrers (18%) i de la seguretat ciutadana (14,9%). Uns valors que en el darrer informe estaven en un 24,6%, 15,2% i 13%, respectivament. 

No obstant això, el veïnat continua estant molt satisfet de viure a Sant Cugat amb una nota mitjana d'un 8, mantenint la tendència dels últims anys; malgrat que, per contra, la població ha castigat l'estat general de la ciutat dels últims dos anys amb una nota d'un 6,7; trencant la mitjana ubicada a l'entorn del 7,4 al llarg de la darrera dècada. 

Pel que fa als principals aspectes positius es destaca la quantitat de zones verdes, la proximitat amb Barcelona i la Serra de Collserola i els serveis "autosuficients" que s'ofereixen. Per contra, en els aspectes negatius es destaquen l'alt preu de l'habitatge, el mal estat d'asfalt i voreres, una xarxa d'autobusos ineficaç, la dependència del cotxe i els robatoris a cases i mercats.
 

Presentació 44a Onada Observatori Sociològic de Sant Cugat by Sergi Baixas on Scribd