Cultura

Petició a l'Ajuntament de Sant Cugat perquè compri el pis de Gabriel Ferrater

El galerista Josep Canals aposta per convertir l'habitatge del poeta en un museu

Una imatge de Gabriel Ferrater | Reusdigital
per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 1 de juny de 2022 a les 09:30 |

La Galeria d'Art Canals ha demanat a l'Ajuntament de Sant Cugat que compri el pis on va viure i suïcidar-se el poeta Gabriel Ferrater. "Encara que aquí no hi ha una tradició tan forta com en els països anglosaxons de convertir l'indret en què va viure l'artista en un pis museu, si es comprés aquest habitatge, demostraríem que la llegenda Ferrater continuaria viva molts anys més", exposa Josep Canals en la missiva remesa al consistori.


D'aquesta forma, assegura, es podria explicar la distribució a l'immoble i els objectes que hi havia a l'interior per "tornar a respirar l'atmosfera" del senzill pis del lingüista reusenc. La petició -que pretén "continuar fent de Sant Cugat terra d'artistes"- coincideix amb la celebració de l'Any Ferrater, tenint en compte que enguany es compleix el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort. 

Pots llegir la carta remesa a l'administració local, aquí: 


A tot l'Ajuntament:

Aquest any Gabriel Ferrater com heu pogut comprovar, tot el món cultural s'ha bolcat a donar a conèixer aquesta figura singular del nostre país, que amb el seu suïcidi a Sant Cugat ha passat a destacar entre els poetes europeus d'un final de vida tràgic.


L'any Ferrater ha fet que la seva obra sigui àmpliament recollida i reconeguda. Aquest fet em fa que us proposi l'adquisició per part de l'ajuntament del pis en què va viure. Encara que aquí no hi ha una tradició tan forta com en els països anglosaxons de convertir l'indret en què va viure l'artista en un pis museu, si es comprés aquest habitatge, demostraríem que la llegenda Ferrater continuaria viva molts anys més, ja que som uns quants els que vàrem estar al pis i podem explicar la distribució del mateix i els objectes que allà hi havia. Entre els quals, penjats a les parets alguns dibuixos seus. Qualsevol historiador us pot informar que la idea no és forassenyada, amb una ciutat del nivell cultural i econòmic com és la nostra. Ja que entre les parets del pis, situat en l'eixample de Sant Cugat, es podria tornar a respirar l'atmosfera que allà si va viure.

És un pis senzill tal com van ser els últims anys de la vida del poeta. He observat, que la majoria de fotografies de Gabriel Ferrater que estan sortint als mitjans de comunicació i a les portades dels llibres, són les fetes l'any 1970 per un amic seu, i algunes són fetes a l'interior de casa seva i d'altres al seu balcó. Una amb el fons del Golf de Sant Cugat i un altre amb el fons de la carretera de Gràcia, a on al final de la Rambla Ribatallada si pot veure l'edifici gran de l'Escola Santa Isabel.

Un altre de les fotografies que us adjunto, es veu a Ferrater amb l'escriptor Federico Campbell a la llotgeta del Monestir. D'aquella època hi ha algunes fotografies més que els amics i coneguts del poeta us podrien facilitar. Com santcugatenc, lamento que la premsa no indiqui al peu de foto l'indret en què es van fer aquestes fotografies i el seu autor, ja que si som territori Gabriel Ferrater és gràcies a la gent que el vàrem conèixer i parlar amb ell.

Molts d'ells us poden parlar de viva veu de les seves vivències i del compromís en els primers anys en què no hi havia gens d'interès per part de l'administració en la seva figura. Avui més que mai, ha quedat demostrat que som territori Ferrater i queda recollit a la memòria dels que el vàrem conèixer o han sentir parlar d'ell, ja que amb el seu suïcidi, ell i la nostra ciutat formen part dels indrets de llegenda d'intel·lectuals europeus amb un tràgic final de la seva vida.

Adjunto imatges on podreu identificar els llocs santcugatencs que us he descrit. No cregueu que aquesta proposta d'adquisició del pis del poeta seria factible?
 
Ben respectuosament per continuar fent de Sant Cugat terra d'artistes.

 

 

Participació