Sant Cugat ret homenatge a Ernest Naté com a «figura clau» del teatre

Un acte en record del seu llegat que intercalarà vivències i anècdotes d'actors i col·laboradors amb fragments d'escenes que ell va dirigir

El director teatral Ernest Naté
El director teatral Ernest Naté | Cedida
NacióSantCugat
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:31h

Sant Cugat retrà homenatge aquest diumenge a Ernest Naté com a figura clau del teatre local. Nascut l'any 1932 a Barcelona, va morir aquest febrer del 2022 amb 89 anys. Per aquest motiu, i en la seva memòria, s'ha impulsat una jornada per recordar el seu llegat de la mà dels Amics de Pedra i Sang i La Unió Santcugatenca.

La iniciativa, que també compta amb la col·laboració de l'Ajuntament, intercalarà vivències i anècdotes d'actors i col·laboradors amb fragments d'escenes que ell va dirigir. Algunes, que seran interpretades pels mateixos actors que les van estrenar i, d'altres, amb actors i actrius de nova fornada. Tot plegat, aquesta vegada, dirigit per Dolors Vilarasau que va agafar el relleu quan Naté va deixar la direcció. 

Naté va ser director de diversos muntatges de l'Agrupació Teatral Maragall a la petita sala parraquial situada a la Casa Abacial del Monestir. Allà es van formar actors de renom com Joan Fàbregas, Joan Llamas o Pere Pahissa. Posteriorment, va començar a fer muntatges al Teatre la Unió, amb la companyia teatral Fila Zero i amb la secció teatral de l'Esbart on va ser mentor de diverses actrius com Tània Sàrrias, Sílvia Servan o Marta Uxan.
 

Imatge d'una obra teatreal al vestíbul del Teatre-Auditori amb Joan Llamas, Joan Fàbregas i Ernest Naté Foto: Cedida


Ernest Naté va posar les bases del teatre modern a Sant Cugat durant la decada dels seixanta, important els autors i les temàtiques del teatre independent de l'època i adaptant les obres dels grans dramaturgs del moment com: Bertolt Brecht, Albert Camús, Arnold Wesker, Eugene Ionesco, Tenessee Williams, i versions de Feliu Formosa i Xavier Fàbregas. Malgrat la dictadura franquista i la seva censura, el director santcugatenc va fer un teatre innovador, important pel seu temps i compromès.

L'homentage serà obert a la ciutadania a la Sala Clavé de la Unió però cal realitzar una inscripció prèvia a causa de l'aforament a través del correu electrònic: reserves@teatrelaunio.cat