seguretat ciutadana

Cecot Comerç celebra que s'elevin les penes per reincidència de furts

Els comerciants tenen la sensació que hi ha més delinqüència de la que reflecteixen les dades

El procés de denúncia fa que moltes vegades no s'acabin tramitant | Mossos d'Esquadra
per NacióSantCugat, 25 de maig de 2022 a les 11:58 |
Cecot Comerç ha celebrat l'aprovació de la modificació del Codi Penal que permetrà endurir les penes previstes per als delictes lleus de furt en els casos de reincidència i multireincidència.

Així ho ha expressat la seva presidenta, Cristina Escudé. La modificació legal donarà una eina més a les administracions per lluitar contra la multireincidència en els petits furts, que fins ara no rebia una resposta proporcional al perjudici, ja que només estava sancionada amb multes.


L'esmena, presentada pel PDECat, "augmenta la capacitat intimidatòria i dissuasiva del Codi Penal", com diu Cecot Comerç en un comunicat: en els casos de delinqüència habitual, es poden imposar penes de presó de sis a divuit mesos en els supòsits de furt amb valor sostret inferior als 400 euros, en cas que el culpable hagi estat condemnat almenys per tres delictes d'aquesta naturalesa, encara que siguin de caràcter lleu, i quan el muntant acumulat de les infraccions sigui superior a 400 euros.

La qüestió de la reincidència dels petits furts és una "creixent preocupació en el sector del comerç de proximitat", i així li van traslladar des de Cecot Comerç al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "Malgrat que les dades anuals de furts són baixes vam traslladar que des del comerç al detall tenim la sensació que hi ha més delinqüència de la que projecten les dades".


I és que els comerciants creuen que el procés de denúncia genera certes casuístiques que molts cops comporten que les denúncies no s'acabin tramitant. "Penseu que cal el desplaçament dels dependents a una comissaria i no poden deixar la botiga desatesa", explica Cristina Escudé, que també assenyala que cal que la denúncia contempli les dades del propietari, amb la qual cosa ni tan sols hi pot anar el dependent sol. "Si li sumes que la persona que ha delinquit en menys de 48 hores ja està tornant a fer furts en una altra zona, acabes tenint la sensació d’inseguretat, desprotecció i certa impotència", afegeix Escudé.

Amb tot, Cecot Comerç va oferir la col·laboració que fos necessària a Elena per tal d'aconseguir l'enduriment de les penes en casos de reincidència, i es va sol·licitar poder gestionar les denúncies in situ de manera digital, per tal d'agilitzar i disposar d'un rastreig més realista dels furts que es produeixen.

 

Participació