Juanjo Cortés, el presidenciable de les esquerres per conquerir l'EMD de Valldoreix

L'anunci del candidat sorpresa compta amb un ampli suport de base amb l'objectiu d'enderrocar els governs convergents de la Vila

Imatge de l'acte per la presentació del candidat de consens, Juanjo Cortés
Imatge de l'acte per la presentació del candidat de consens, Juanjo Cortés | Sergi Baixas
24 de maig del 2022
Actualitzat el 18 d'abril del 2023 a les 17:09h

Escac a Puig i a Junts. Aquesta tarda, el restaurant 24kadires -antic Colmado Víctor- s'ha engalanat per un anunci sorpresa que suposa un trasbals al futur polític de Valldoreix. L'historiador Juanjo Cortés s'ha presentat com el candidat presidenciable de consens per la candidatura unitària d'esquerres de la Vila amb el suport d'ERC, PSC, En Comú Podem i de l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix i Gent per Valldoreix. Malgrat la notòria absència de la CUP, es refermen en un "front ampli" que aspira a sumar més adhesions de cara al futur; inclosos els anticapitalistes. 

Reivindicat com a punt històric on sempre s'ha fet xarxa i poble, aquest mític establiment ha estat l'escenari des d'on començarà a caminar la "candidatura del canvi". "Em poso a disposició per liderar un nou govern i assolir grans fites des de la diversitat i la pluralitat", ha exposat Cortés reivindicant-se com a "entusiasta" del treball en equip.

"L'EMD ha de recuperar el diàleg constructiu, les sinergies administratives i els amplis consensos per fer front als reptes de futur", ha remarcat fent menció al projecte de la Centralitat, la urbanització del Baixador, la manca d'equipaments esportius o la rehabilitació de la xarxa del clavegueram, entre d'altres. "Cal recuperar la proximitat i el servei als ciutadans des d'una actitud proactiva i receptiva escoltant al veïnat", ha afirmat lamentant que l'administració hagi esdevingut "antipàtica i farragosa" durant els darrers anys.

La presentació del seu nomenament ha comptat amb la plana major de tots els representants públics, tant de les formacions polítiques com de les entitats veïnals, que han treballat per una entesa que pretén arrabassar la presidència a Junts per Valldoreix amb un candidat "potent i guanyador".

En aquest sentit, el president d'ERC Sant Cugat, Oriol Cisteró, ha augurat un "canvi de color" a la Casa de la Vila després dels comicis municipals davant d'un projecte de Junts "acabat i que malda per acabar el mandat dignament". Per altra banda, el president socialista, Pere Soler, i el portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, han agraït la "generositat" per part de tots els actors implicats per aconseguir aquest "acord potent i sumador".

Cal recordar que Cortés és actualment tècnic de la Vila i a preguntes de la premsa sobre el seu futur laboral com a treballador d'un govern a qui pretén rellevar ha respost: "Assumeixo els riscos i les incomoditats que això pugui comportar. Però jo soc un servidor públic de Valldoreix i, per tant, continuaré com a servidor públic fins al moment en que es produirà el canvi i passaré de treballador a president de l'EMD". 

Qui és Juanjo Cortés?

Juanjo Cortés Garcia (57 anys) va néixer a França l'any 1965 i va arribar a Valldoreix abans de complir tres anys. Des d'aleshores sempre ha estat vinculat estretament amb la Vila. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB i amb un màster en Història Medieval, Cortés ha estat professor d'ensenyament secundari, batxillerat i COU a diversos centres educatius fins al 2003 i també ha treballat ocasionalment com a arqueòleg.

Tanmateix, des del 1983 ha anat cultivant experiència en l'administració pública començant com a tècnic superior del Departament de Treball de la Generalitat (1989-1993) per posteriorment passar ja al 2004 com a tècnic de Protocol, Relacions ciutadanes i Arxiu de l'EMD de Valldoreix fins a l'actualitat.

A més a més, durant els darrers anys també ha estat vinculat al món de les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) com a representant de les EMD de Catalunya i d'arreu de l'Estat. 

Pel que fa a la seva experiència en el món associatiu, Cortés ha estat membre fundador i director del Museu de Valldoreix; secretari de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix; fundador i president de Valldaureix; president de la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Vexil·logia, Sigil·lografia i Nobiliària; i membre fundador de la Societat Iberoamericana de Genealogía e Historia. 

L'última vegada, pilota al pal

"Aquesta vegada som més que fa 4 anys". En les darreres eleccions del 2019, la candidatura d'esquerres de Guanyem Valldoreix (ERC-MES, CUP-PC, Sant Cugat en Comú, l'Associació de Veïns Progressistes i Gent per Valldoreix) conjurada amb el mateix objectiu d'assaltar la presidència de l'EMD sota la candidatura de Xavier Humet va topar amb un obstacle socialista. Aleshores, la diferència entre el president Josep Puig i Humet va ser tan sols de 204 vots. Mentrestant, la candidata del PSC, Susanna Casta, s'emportava 520. 

La voluntat de la nova candidatura és que aquesta ínfima diferència de vots que va garantir la presidència per quatre anys a Junts per Valldoreix no es torni a reproduir. Tot i que en aquesta ocasió sigui la CUP qui falti a la fotografia de família, segons ha pogut saber NacióSantCugat els anticapitalistes no tindrien pensat presentar un candidat propi i s'estarien mantenint converses per veure si s'acabarien sumant més endavant.