La silenciosa (però important) tasca de Càritas Sant Cugat

Gairebé el 2% de la població ha estat atesa durant l'any 2021

Càritas Sant Cugat ha repartit més de 7.150 lots d'aliments
Càritas Sant Cugat ha repartit més de 7.150 lots d'aliments | Càritas
27 de maig del 2022
Actualitzat el 30 de maig a les 10:15h

834 i 1.833. Aquestes xifres són el nombre de famílies i persones que s'han beneficiat durant aquest darrer any dels diferents projectes i serveis oferts per Càritas Sant Cugat, gairebé un 2% de la població total. En una roda de premsa a l'auditori de la Parròquia d'Octavià, mossèn Emili Marlés ha fet balanç de la tasca solidària de l'entitat durant el transcurs de la pandèmia gràcies a l'ajuda indispensable d'un cos de més de 230 voluntaris.

Del conjunt de famílies beneficiades, 150 ho van fer per primera vegada durant el 2021. Malgrat haver arribat a mitjans del 2020 al pic de 600 famílies ateses, aquesta demanda s'ha anat estabilitzant al llarg dels últims temps fins a les 300 actuals atencions mensuals. Això suposa la gestió d'una trentena de famílies més respecte als nivells prepandèmics. "Sant Cugat s'ha empobrit", ha remarcat un preocupat Marlés fent referència a les feines precàries que no arriben a ser suficients per cobrir les despeses bàsiques. 

En aquesta línia, cal destacar que el perfil de les persones que acudeixen a Càritas és majoritàriament femení (54%), com a persones soles o famílies monoparentals, en habitatges de lloguer o relloguer d'habitacions; i una de cada quatre d'aquestes es troba en situació irregular
 

Mossèn Emili Marlés, rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, durant la presentació del balanç 2021 Foto: Cedida


Pel que fa al rebost -un servei que garanteix un complement alimentari bàsic cada dues setmanes-, un total de 688 famílies (més de 1.570 persones) han rebut l'ajut durant el 2021. Això suposa un més de 256.000 kg d'aliments diversificats en 7.150 lots per un valor de 420.000 euros. 

Per altra banda, al menjador social del carrer Orient també s'han repartit prop de 4.000 àpats i més d'una trentena de persones han emprat el servei de dutxes i bugaderia. A més a més, pel programa d'inserció laboral de Càritas hi han passat 180 persones i més d'un centenar pels diversos cursos formatius que s'ofereixen de manera gratuïta. 

L'èxit del pis d'homes impulsa el de dones

Un dels projectes estrella de Càritas a Sant Cugat és l'anomenat "pis d'homes": una iniciativa liderada per una quinzena de matrimonis de la Parròquia que permeten als inquilins en risc d'exclusió social garantir una estabilitat a nivell d'un habitatge digne, potenciar la responsabilitat de cada beneficiari i afavorir una millora econòmica perquè puguin tenir un espai de tranquil·litat on pensar i treballar en la superació de la seva situació cap a una autonomia personal i social

En els darrers 9 anys, el pis d'homes santcugatenc -que té una capacitat màxima de tres inquilins- ha atès un total de 13 persones. Davant l'èxit del projecte, ara la Parròquia està treballant amb l'Ajuntament per obrir un "pis de dones" i donar un cop de mà a un dels espectres poblacionals més fràgils: dones amb infants.

Els números de la solidaritat

Pel que fa als números totals del 2021, Càritas s'ha gastat en la seva tasca solidària més de 806.000 euros. Uns diners que s'han obtingut a partir del valor dels aliments que s'han donat per repartir, dels donatius, subscripcions i subvencions públiques -com els 80.000 euros de l'Ajuntament-. No obstant això, Marlés qüestiona que l'any vinent rebin subvenció europea; fet que provocaria un forat d'uns 100.000 euros. Un escenari que, en cas de produir-se, el cap de la parròquia demanarà a l'Ajuntament revisar el conveni per salvar aquest buit i evitar que cap santcugatenc quedi desatès per manca de recursos.