El «partit de tennis» de l'avinguda del Baixador que es juga sobre una pista enfangada

El veïnat reclama que s'avançi amb el projecte mentre denuncien que es veuen immersos enmig del "joc polític de precampanya electoral"

L'avinguda Baixador de Valldoreix
L'avinguda Baixador de Valldoreix | Sergi Baixas
20 de maig del 2022
Actualitzat el 22 de maig a les 11:06h

L'Associació de Veïns de l'avinguda del Baixador de Valldoreix ja en té prou. Per aquest motiu, durant els darrers dies s'han mobilitzat amb més ímpetu perquè es posi d'una vegada fil a l'agulla a la històrica reivindicació d'urbanització del seu carrer. Així doncs, aquesta última setmana, ensenyant múscul veïnal, s'han personat a les audiències públiques tant del ple de Sant Cugat com el de Valldoreix per fer-se sentir i aconseguir així esquivar el "joc polític de precampanya electoral". 

En aquesta línia, cal recordar que fa uns dies, l'AAVV va reunir-se amb el govern de Sant Cugat (ERC-PSC-CUP) per traslladar-los de primera mà el seu malestar per la lentitud del procés. D'aquesta trobada, sortiria una carta oberta signada per l'alcaldessa Mireia Inglaon s'emplaçava al president de l'EMD, Josep Puig (JuntsxValldoreix), a "desencallar" el projecte.

En la missiva, el tripartit assegurava que "restava a l'espera" que el govern valldoreixenc acabés d'acordar amb els veïns afectats la urbanització i aprovés el projecte executiu abans de signar-se un conveni de col·laboració interadministrativa. Un document on quedarien establertes les tasques i funcions que correspondran a cadascuna de les administracions per finançar, licitar, adjudicar, dirigir i fer els tràmits pertinents de les obres.

I en aquest context, l'últim capítol del Baixador es va produir ahir a la tarda durant l'audiència pública del ple de Valldoreix, quan Puig va exposar que era ell qui restava a l'espera perquè l'Ajuntament de Sant Cugat ratifiqués primer els acords aprovats. Un "partit de tennis", segons critica el veïnat, en què cada administració li acaba passant la pilota a l'altra mentre tothom s'espolsa responsabilitats. "Feu les gestions administratives que calguin", han remarcat. 
 

El veïnat de l'avinguda Baixador durant l'Audiència Pública de l'EMD de Valldoreix Foto: Sergi Baixas


Davant de les exigències incessants del veïnat per desbloquejar el procés, Puig ha reconegut que "no hi ha hagut manera d'entendre'ns amb l'Ajuntament" i, respecte al contingut de la carta d'Ingla, ha esgrimit que "no perquè ho digui l'alcaldessa ha de tenir raó".

Els famosos "10 punts" del veïnat

A principis del 2021, l'Ajuntament de Sant Cugat va redactar un projecte valorat al voltant dels 5 milions d'euros que no va convèncer el veïnat i que no s'assemblava al projecte presentat durant el procés participatiu elaborat prèviament i de forma consensuada. El principal problema residia en l'elevat cost del projecte que proposava diverses obres més pròpies d'un "parc temàtic". 

Així doncs, els afectats expliquen a NacióSantCugat que van conjurar-se -amb el suport d'un equip tècnic finançat per ells mateixos- per presentar un llistat de 10 punts/capítols perquè es "reajustés" el plantejament original. La implementació d'aquest decàleg més funcional suposaria, calculen, la caiguda del cost total en vora 1 milió d'euros. 

No obstant això, des de l'àrea d'Urbanisme de l'EMD s'hauria "bloquejat" durant mesos aquests canvis i només se n'acceptaven quatre que reduirien la despesa total en 0,3 milions. Va ser aleshores quan l'AAVV va començar a moure fitxa per denunciar que "com podia ser que un funcionari pogués dirimir sobre la voluntat del veïnat i del propi president Puig sense ajustar-se a justificacions tècniques".

Recentment, el veïnat va aconseguir superar aquest "obstacle" i ara resten a l'espera que al llarg dels pròxims dies rebin un nou projecte amb les deu modificacions incorporades per donar el seu vistiplau abans de passar a aprovació inicial. 

De totes maneres, l'AAVV ja alerta que també es pronunciarà sobre la divisió de costos de la urbanització -originalment estipulada en un 56% a càrrec del veïnat i el 44% restant a càrrec de l'Ajuntament i de l'EMD de Valldoreix-. En aquesta línia, avancen que no estaran disposats a pagar més que el que ha pagat qualsevol altre veí de la Vila i exigeixen que el cost es reparteixi de manera individualitzada segons les característiques de cada finca. La previsió inicial repercutia en més de 30.000 euros de mitjana per finca.

El decàleg de punts del veïnat:
 
1. Ferms i paviments

Paviments continus i sense llambordes, al igual que els carrers adjacents

Augmentar les places d’aparcament, en filera o a 45º, per no disminuir l’actual situació de 2 vehicles per casa.

2. Moviment de terres, demolicions i afectacions

Eliminar l’annex nº 20: Afectacions a finques

3. Drenatge i sanejament

Xarxa de pluvials: drenatge natural o SUDS sempre que es pugui. Instal·lar nova xarxa excepte en el tram del sector Capella de Sant Joan perquè ja te xarxa de Sant Cugat.

Xarxa de residuals: Instal·lar nova xarxa excepte en el tram del sector Capella de Sant Joan perquè ja te xarxa de Sant Cugat. Considerar el dipòsit sobreeixidor del sector esmenat.

4. Jardineria i tractament d’espais verds

Reduir l’arbrat a la meitat, i canviar les especies proposades per d’altres autòctones, que no necessitin reg.

Eliminar el reg automàtic. Reduir els parterres d’arbustives a la meitat. Tot igual que els carrers adjacents

5. Aigua potable

Instal·lar nova xarxa excepte en les cases que ja en disposen dels carrers adjacents, sobre també del sector Capella de Sant Joan de Sant Cugat.

6. Electrificació

Instal·lar nova xarxa excepte en les cases que ja en disposen dels carrers adjacents, sobre també del sector Capella de Sant Joan de Sant Cugat.

7.  Telefonia

Instal·lar nova xarxa excepte en les cases que ja en disposen dels carrers adjacents, sobre també del sector Capella de Sant Joan de Sant Cugat.

8. Enllumenat

Disminuir la capacitat lumínica proposada en el PU. També reduir l’alçada de bàcul.

9. Senyalització

La mínima necessària i sobre tot, per senyalitzar la prioritat invertida.

10.  Mobiliari urbà

No es necessari cap