La masia de Can Domènech impulsa un projecte de pastura amb rucs a Collserola

L'objectiu és recuperar el mosaic agroforestal, reduir la biomassa del sotabosc i mitigar així el risc d'incendis forestals.

Els rucs de Can Domènech
Els rucs de Can Domènech | EMD de Valldoreix
NacióSantCugat
25 de juliol del 2022
Actualitzat el 26 de juliol a les 12:00h

A les faldes del Puigmadrona (Valldoreix) s'ha donat el tret de sortida a una prova pilot perquè un ramat de rucs puguin pasturar una superfície de 15 hectàrees de Collserola. La iniciativa de la finca de Can Domènech pretén utilitzar els ases per recuperar el mosaic agroforestal, reduir la biomassa del sotabosc i mitigar així el risc d'incendis forestals

  Des de fa unes hores, una desena de rucs estan ajudant a disminuir el material combustible de la Serra. Els ases han arribat als terrenys de la Vila després d'haver participat en un projecte de silvopastura a la muntanya de Montserrat i la idea és -si la iniciativa té èxit- replicar aquest model en altres punts de Collserola on es puguin implantar tancats perquè el ramat pugui desplaçar-se per pasturar zones més àmplies de forma rotativa i accedir allà on, per exemple, les ovelles no poden.
 

Una quinzena de rucs s'encarreguen de mantenir el sotabosc net per evitar el risc d'incendi.


El projecte està finançat majoritàriament per una subvenció de fons europeus (cobrint el 70% de la inversió total d'uns 19.000 euros; és a dir, 13.300 euros), i també compta amb el suport del Consorci del Parc Natural a través del projecte "Alimentem Collserola" i del servei de suport a la pagesia "Arrela't". Dues entitats que tenen per objectiu la promoció de sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i la reactivació de l'activitat agrària i ramadera al pulmó verd de Barcelona.

Fa unes setmanes, l'Ajuntament de Barcelona engegava també un altre pla pilot enfocat en la mateixa direcció amb el pasturatge d'un ramat de 210 ovelles i 80 cabres.