Oceà Glacial: un desnonament «precipitat» sota acusacions d'irregularitats

Un tribunal de Rubí ha emès una nova ordre de llançament amb data oberta de cara a la setmana vinent

Carolina Soto, una de les llogateres d'Oceà Glacial
Carolina Soto, una de les llogateres d'Oceà Glacial | Sergi Baixas
18 de maig del 2022
Actualitzat el 24 de maig a les 14:29h

"Com si fóssim narcotraficants, ens volen fer fora de casa nostra aprofitant un impàs administratiu". Les llogateres de la finca núm. 16 d'Oceà Glacial tornen a enfrontar-se a un nou desnonament amb data oberta -això vol dir que es pot produir en qualsevol moment i sense previ avís- del 23 al 27 de maig. Amb tres ordres de llançament anterior sobre les espatlles, aquesta última s'ha emès després que el Jutjat d'Instrucció Número 1 de Rubí hagi acabat desestimant el recurs d'apel·lació de la família Soto

En l'escrit al qual ha tingut accés NacióSantCugat, el tribunal rebutja el recurs al·legant que els procediments judicials anteriors s'han fet "amb totes les garanties" i descarta l'existència de prejudicialitat penal. La prejudicialitat penal era el clau ardent on s'agafaven les llogateres que les permetia congelar el desnonament fins que no es resolguessin la resta de causes judicials pendents que estan relacionades amb el mateix cas, tant de la via civil com penal.

No obstant això, i per "impotència" de les Soto, cal recordar que les demandes per estafa processal i falsificació documental -tant d'elles com de l'Ajuntament- han estat admeses a tràmit per l'Audiència Provincial de Barcelona. Malgrat tot, el cas resta pendent d'assignació de jutge -un tràmit que podria allargar-se fins d'aquí un parell de mesos- i, per tant, encara no poden sol·licitar l'adopció de mesures cautelars per frenar el desnonament previst per d'aquí a una setmana. "Tot i que després l'Audiència ens donés la raó, no podríem tornar a entrar a casa nostra. Ja seria massa tard", exposa amb la veu trencada Carolina Soto a aquest mitjà. 

En la mateixa línia, afirma que la "precipitació" del Jutjat de Rubí per tornar a engegar el desnonament sense esperar al pronunciament de l'Audiència Provincial, respon a un cas ple d'"irregularitats, corrupció i barbaritats tècniques" amb l'únic objectiu de tombar un lloguer de renda antiga i indefinit a través d'un informe "manipulat" per aplicar el precepte de ruïna econòmica. Tot un moviment, assegura, orquestrat per la propietat que posaria punt final a "12 anys d'assetjament immobiliari i fer fora de casa seva a una mare i les seves dues filles". Aquestes acusacions també arribaran a judici el pròxim 30 d'agost en format d'injúries i amenaces. 

"Portem anys amb angoixa i sense poder viure; i ara, després de tanta lluita, continuarem fent tot el possible per frenar el procés a través de qualsevol mecanisme judicial al nostre abast", confien a contrarellotge. "Tan sols necessitem una persona honesta als tribunals de Rubí que agafi el telèfon vermell i aturi l'ordre", afegeix. Malgrat tot, en cas de no arribar a temps, les Soto són conscients que compten amb el suport popular de més d'una 40a d'entitats de Sant Cugat que ja han anunciat que posaran els seus cossos per defensar el seu domicili del batejat "desnonament de la vergonya".