Nou avís preventiu per contaminació de l’aire a Sant Cugat

La mitjana diària de nivells de PM10 va superar el llindar en dos punts durant el dia d'ahir, i continua la intrusió de pols d'origen africà

Calima al cel de Rubí
Calima al cel de Rubí | Marta Casas
Redacció
17 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:47h
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha activat un nou avís preventiu per contaminació de partícules PM10 a la Zona de Protecció Especial (ZPE), que inclou 40 municipis, entre els quals Sant Cugat. Es tracta de la fase prèvia a la possibilitat d'un episodi ambiental. L'últim cas va tenir lloc la setmana passada.

Tot i que pot ser que l'episodi no es produeixi, l'objectiu de l'actuació del Departament d'Acció Climàtica és reduir les emissions de contaminants. Aquest avís preventiu comporta, doncs, que s'indiqui en els panells lluminosos de les principals vies catalanes un alt nivell de contaminació i informar la ciutadania per prioritzar l'ús del transport públic envers el vehicle privat.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d'ahir han superat el valor de 50μg/m³ en dos punts de mesurament - l'Eixample i Sant Vicenç dels Horts - i la previsió a 24 hores indica que es mantindran elevats. 

Aquest valor també es podria superar durant el dia d'avui, ja que es preveu que la intrusió de pols d'origen africà continuï present i les condicions meteorològiques siguin poc favorables per a la seva dispersió.


Recomanacions per a la ciutadania
  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta i escollir carrers amb poc trànsit.
  • Prioritzar el transport públic i reduir els desplaçaments amb vehicle privat.
  • Realitzar una conducció eficient: arrencades suaus, velocitat reduïda i sense accelerades i frenades brusques.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions combustibles fòssils, com llenya o biomassa.