Collserola, en elevat risc d'incendi per la sequera

La campanya de prevenció de focs forestals comptarà amb l'activació de les 13 torres de vigilància repartides per tot el parc

Imatge d'un incendi a Collserola
Imatge d'un incendi a Collserola | Bombers de Barcelona
Redacció
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:26h

El Parc Natural de Collserola afronta una campanya d'incendis complicada arran del poc volum de pluja registrat durant els darrers mesos; un 37% menys del previst. Així doncs, com a mesura per a prevenir possibles focs forestals, aquest passat divendres ja s'ha posat en marxa el dispositiu de vigilància activa sobre el territori per alertar de qualsevol columna de fum i apagar-la ràpidament per evitar-ne la seva propagació.

El dispositiu en qüestió està format per les 13 torres guaita repartides arreu de la Serra, un escamot de suport mòbil que patrullarà els diferents camins del parc i una central de comunicacions. Aquest sistema s'activarà a partir del 6 de juny i es mantindrà, com a mínim, fins a finals d'agost; set dies de la setmana en horari de matí i tarda amb un equip de 32 persones.

"Comencem amb un dèficit hídric important i la previsió no és gaire bona", ha apuntat el cap de Secció de Medi Natural i Territori del Consorci del PNC, Joan Capdevila. "Haurem d'afrontar una campanya complicadeta", ha confessat sobre els tres mesos estivals, els tres pitjors de l'any pel que fa al risc d'incendis.

A més a més, des de fa anys les tasques de prevenció també s'enfoquen en el manteniment de les franges perimetrals d'urbanitzacions i nuclis urbans de la mà dels Ajuntaments i es talen els arbres perillosos per aclarir la massa forestal. En aquest sentit, el consistori santcugatenc durà a terme una prova pilot en què agents cívics faran tasques de sensibilització a l'entorn del parc i informaran els visitants.

El dispositiu de prevenció abasta els 36 municipis metropolitans i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és l'organisme que coordina aquest dispositiu, d’acord amb el Pla de vigilància d’incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona.