Al Monestir li falta una cosa aquests dies, t'hi has fixat?

Les obres de restauració s'han aprofitat per corregir un element ben nostrat

Obres al cimbori del Monestir de Sant Cugat
Obres al cimbori del Monestir de Sant Cugat | Ajuntament de Sant Cugat
NacióSantCugat
04 de maig del 2022

Durant aquests dies, lesobres de restauració a l'església del Monestir tapen momentàniament la bellesa del monument eclesiàstic que data del segle IX per poder lluir-la amb encara amb més goig de cara al futur. Però durant el transcurs d'aquestes tasques, un visible element ha desaparegut... T'has adonat de quin?

Doncs es tracta del penell amb forma de gall del cimbori que s'ha aprofitat per desmuntar i substituir-lo per una rèplica de l'original -conservat actualment a la capella de Sant Benet-. Segons relata Museus de Sant Cugat, des del segle XIII, el gall és testimoni de les vistes més privilegiades de la ciutat des de la part més alta del Monestir.
 

L'original Gall del Monestir de Sant Cugat, ubicat a la capella de Sant Benet Foto: Cedida


Des d'aleshores, sempre ha presidit aquest Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) fins a l'exclaustració de 1835; quan va ser substituït per l'actual penell, diferent de l'original tant en la forma com en les mides. A dia d'avui, el cimbori està sent subjecte a diverses actuacions de neteja i consolidació per evitar filtracions d'aigua a l'interior de l'església.

No obstant això, el gall tornarà a capitanejar aviat el Monestir, ara sí, corresponent-se amb el concepte original.