Una de cada tres llars amb menors i un sol treballador és pobra

Un estudi de la UAB analitza l'impacte de la precarietat laboral en famílies amb menors d'edat

Si no hi ha menors, les probabilitats de sortir de la pobresa creixen fins al 43%
Si no hi ha menors, les probabilitats de sortir de la pobresa creixen fins al 43% | Adrià Costa
Redacció
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:13h

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre d'Estudis Demogràfics (CED-CERCA) ha conclòs que el 32% de les famílies on hi ha menors i un sol treballador són llars pobres. L'anàlisi, titulat "El pes de la precarietat laboral en la pobresa de les llars en menors", apunta que Espanya és el segon país amb més pobresa laboral -entre el 12 i el 15% de les famílies s'hi troben-, només per darrere de Romania. 

A partir de les dades de l'Enquesta de Condicions de Vida (2017-2020), els investigadors assenyalen que la probabilitat de sortir de la pobresa per a llars amb menors i on la persona responsable de la família té un contracte fix és del 26%. 

Segons aquest estudi vallesà, les possibilitats d'assolir l'estabilitat econòmica d'una família són del 21% si el contracte de la persona responsable és temporal, i baixen fins al 8% si es tracta de famílies nombroses. En canvi, si no hi ha menors a la llar, les probabilitats de sortir de la pobresa creixen fins al 43%.

El document també  apunta que un 39% de les famílies que entren en situació de pobresa laboral coincideixen amb una disminució del nombre de treballadors a casa; el 37% amb una disminució d’ingressos sense que canviï el nombre de treballadors -per exemple, per un període temporal de desocupació-; i el 29% és per una reducció en la prestació de desocupació.

Per a les autores de l'estudi, Alba Lanau i Mariona Lozano, aquesta situació suggereix que "s'han de reforçar els ajuts a aquestes llars i buscar estratègies per reduir la pobresa laboral millorant els salaris i reduint la precarietat". En aquest sentit, assenyalen el potencial de propostes com el Programa de Garantia Infantil, que té per objectiu millorar les condicions de les llars amb menors en situació de pobresa severa.