Sant Cugat homenatja Gabriel Ferrater amb una placa commemorativa davant del pis on va morir

Un recordatori immortal a la Rambla de Ribatallada en memòria del llegat intel·lectual del poeta i lingüista

Imatge de l'acte d'homenatge d'aquesta tarda a la memòria de Gabriel Ferrater
Imatge de l'acte d'homenatge d'aquesta tarda a la memòria de Gabriel Ferrater | Albert Canajelo - Aj. de Sant Cugat
27 d'abril del 2022

L'Ajuntament de Sant Cugat ha inaugurat aquest dimecres una placa commemorativa en memòria de Gabriel Ferrater a la Rambla de Ribatallada, just davant del pis on el poeta i lingüista es va suïcidar farà enguany 50 anys. 

Durant l'acte, l'alcaldessa Mireia Ingla ha recordat la figura i el llegat de l'intel·lectual que va ajudar a "enriquir i dinamitzar" el municipi. "Sant Cugat és la ciutat que va obrir les portes a Ferrater durant els seus últims anys de vida i on va plantar la llavor d'un teixit cultural molt divers que s'ha consolidat amb el temps", ha exposat la republicana.

En la mateixa línia, el comissari de l'Any Ferrater, Jordi Cornudella, ha exposat la importància d'aquesta commemoració en aquell indret on, abans de treure's la vida, va acabar cavalcant entre la universitat i el Mesón per impartir classes als seus alumnes.

En aquest sentit, el president de l'Associació Gabriel Ferrater, Joan Tres, ha agraït la col·locació de la reclamada placa mentre que, alhora, ha demanat que el monòlit del Monestir canviï de lloc i que també s'instal·li un recordatori a la seva figura a l'interior del Mesón -ara ja bar Mono-. Aquesta última, aviat serà una realitat. 

L'acte ha clausurat amb una ofrena floral després que l'autor de la placa, l'artista santcugatenc Pep Codó, afirmés que la concepció de l'obra parteix de la idea d''"agafar un grapat de lletres i deixar-les caure". "El procés d'envelliment, la millorarà", ha augurat amb un somriure Codó.
 

La placa commemorativa al llegat de Ferrater Foto: Albert Canajelo - Aj. de Sant Cugat


Una nova audioguia

Durant la jornada d'avui, també s'ha presentat l'Audioguia "Ruta literària Gabriel Ferrater". Una guia auditiva -a la qual s'accedirà a partir d'un codi QR- que es podrà sol·licitar a l'Oficina de Turisme perquè qualsevol persona pugui fer l'Itinerari Ferrater de la ciutat pel seu propi compte.