Una relació (im)possible: la gent gran podrà reconnectar amb les bicicletes

L'Ajuntament de Sant Cugat, juntament amb la Unió Ciclista, posa en marxa el projecte "En bici sense edat"

Un dels tricicles de la iniciativa "En bici sense edat"
Un dels tricicles de la iniciativa "En bici sense edat" | Ajuntament de Sant Cugat - Bernat Millet
20 d'abril del 2022

L'Ajuntament ha presentat aquest matí el projecte solidari "En bici sense edat". Amb la col·laboració de la Unió Ciclista Sant Cugat (UCSC), la iniciativa permetrà a persones grans passejar una hora i mitja pel centre de la ciutat a bord d'un tricicle elèctric adaptat que estarà conduït per voluntaris. D'aquesta manera, es brindarà l'oportunitat a un dels espectres demogràfics més afectats per la pandèmia a desplaçar-se i oferir-los, de retruc, una millor qualitat de vida

Tanmateix, "En bici sense edat" també aconseguirà promoure l'envelliment actiu i el bon tracte als santcugatencs més grans facilitant, alhora, la creació de noves relacions intergeneracionals que lluitin contra la solitud no volguda reforçant vincles comunitaris i solidaris. "És un projecte bonic i humà que enforteix el teixit comunitari", ha reivindicat la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. Una exposició que també ha compartit el president de la USCS, Oriol Cusó, qualificant la proposta d'"emocionant i preciosa" que permetrà acompanyar i compartir experiències on la propia gent gran decidirà activament per on vol anar.

Des del consistori expliquen que el servei començarà a funcionar aquest mateix mes d'abril amb un únic vehicle, tot i que s'espera que aviat se sumi una segona unitat. En un primer moment, l'Ajuntament i els responsables de la Unió Ciclista -com a voluntaris- contactaran amb les residències de gent gran del municipi per buscar persones interessades. Posteriorment, s'acordarien horaris i dates de la ruta en funció de la disponibilitat dels voluntaris. En un futur, la idea seria que, amb l'ampliació de la flota de vehicles, el servei s'obri a la resta de la ciutadania que tingui dificultats per moure's. 

"Estem convençuts que aquesta activitat que pivota al voltant d'un tricicle adaptat esdevindrà un programa de referència de la ciutat", ha assegurat el regidor de Mobilitat, José Gallardo, confiat de la futura demanda a l'alça. 

Cal assenyalar que l'"embrió" d'aquesta prova pilot ha estat finançat per la farmacèutica Roche autoapel·lant-se a la seva "responsabilitat social corporativa". La donació, de 9.000 euros, ha inclòs la compra del tricicle, la seva adequació i un taller formatiu de bon ús per als voluntaris. 

Creuant fronteres

"En bici sense edat" és una iniciativa que ja s'ha experimentat amb èxit a altres ciutats de l'entorn com Barcelona, Terrassa, Granollers o Mataró. A la capital vallesana,La Torre va escriure aquesta crònica del projecte.

Les persones voluntàries interessades poden posar-se en contacte amb la Unió Ciclista Sant Cugat.