Política

El govern de Sant Cugat torna a aprovar en solitari el pressupost del 2022

El tripartit ha desestimat totes les al·legacions i esmenes presentades des de l'oposició i sindicats

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 19 d'abril de 2022 a les 17:10 |
Sessió plenària a l'Ajuntament de Sant Cugat | Sergi Baixas

Al març va aprovar-se inicialment i, després de rebutjar-se totes les al·legacions i esmenes, el tripartit ha tornat a aprovar en solitari -ara definitivament- aquest mes d'abril els pressupostos per a l'any 2022 de Sant Cugat. Uns comptes "post-pandèmics, optimistes i actualitzadors" que, gràcies a la majoria absoluta, donen continuïtat al full de ruta del govern d'esquerres (ERC-PSC-CUP) dels últims dos anys. 

Així doncs, els comptes de 151 milions d'euros baixen lleugerament en relació a l'any anterior i tiren endavant amb una menor partida d'inversions que també decau dels quasi 20 a 17 milions d'euros (-13%). Tot plegat, amb una oposició (JxSTC i Cs) que carrega frontalment contra uns números batejats d'"irresponsables, unilaterals i opacs que tornen a arribar tard".


La tinència d'alcaldia d'Economia i Hisenda, Pere Soler, ha exposat que s'han desestimat totes les al·legacions presentades -tant per les dues formacions polítiques de l'oposició com pels sindicats- però s'ha mostrat obert a "valorar" algunes d'aquestes propostes de cara al futur i incloure-les posteriorment a través de modificacions pressupostàries.

"Hem de ser molt curosos en el context actual", ha assenyalat el socialista davant la situació de pandèmia i la crisi socioeconòmica derivada per la invasió russa a Ucraïna. No obstant això, Soler ha volgut reivindicar netament: "Tenim molt clar quin és l'escenari i quin és l'horitzó". "És el millor pressupost que podem tenir", ha sentenciat. 


Retrets infructífers de l'oposició"Malbaratament i total manca de planificació". El regidor de JxSTC, Carles Brugarolas, ha esbitzat contundentment contra els comptes "desfigurats" presentats pel govern local amb uns ingressos congelats que, assegura, no tenen en compte l'agreujament de la situació econòmica conjuntural i amb una inflació a l'alça. "S'hauran de fer unes retallades enormes", ha augurat Brugarolas denunciant la "manca de rumb financer" i el desaprofitament de l'ús del romanent de tresoreria per tirar endavant inversions puntuals.  Per altra banda, des de Cs, Sergio Blázquez ha carregat contra uns pressupostos "poc ambiciosos i que no responen a les necessitats del veïnat". Una crítica que qualifica "d'ocasió perduda" per tal de transformar la ciutat a base d'inversions amb la suspensió de la regla de despesa. El liberal també ha esgrimit contra el baix nivell d'execució dels comptes anteriors, la nul·la construcció d'HPO i la implementació de polítiques mediambientals "coercitives". 


Des del govern, Soler ha respost que calia "posar ordre" a l'Ajuntament després de 32 anys de governs convergents, "tocant de peus a terra i sense fer volar coloms". En aquesta línia, ha defensat la bona gestió del tripartit, la compra de pisos i sòl per construir en un futur HPO i una profunda "actualització" dels contractes de serveis obsolets. 

 

Participació