L'Ajuntament assegura tenir imatges dels presumptes autors de les pintades al Monestir

La tinència de Cultura, Esther Madrona, ha afirmat que hi ha "bones pistes" per localitzar els responsables de l'atac vandàlic

La tinència de Cultura, Esther Madrona, davant de les pintades
La tinència de Cultura, Esther Madrona, davant de les pintades | Aj. de Sant Cugat - Albert Canalejo
14 d'abril del 2022
Actualitzat el 05 de maig a les 17:37h

L'Ajuntament de Sant Cugat assegura que tenen dues imatges dels presumptes autors de les pintades contra les "pedres mil·lenàries" del Monestir. Aquestes proves, afegides a les declaracions de diversos testimonis que van presenciar els fets i a un número de telèfon que apareixia en un dels grafits, són "bones pistes" per identificar i localitzar els responsables de l'atac vandàlic d'ahir a la tarda.

La tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha relatat que, tan bon punt es van assabentar de les pintades, van activar els serveis de neteja de la brigada i van interposar una denúncia al cos de Mossos d'Esquadra. "El Monestir és de tots i ens identifica com a ciutat", ha exposat la republicana qualificant els fets de "bretolada" i apel·lant al "civisme". 

Per la seva banda, el tècnic de restauració de Béns Culturals, Dídac Sarri, ha relatat que s'intentarà netejar les pintades amb vapor d'aigua a pressió per evitar fer malbé la pedra que data del segle IX. En cas que aquesta tècnica no donés resultat, ja s'hauria d'optar per un mètode una mica més "agressiu".
 

Comença la retirada de les pintades Foto: Ajuntament de Sant Cugat - Albert Canalejo


Pel que fa a la presa de decisions per tal de protegir el patrimoni històric del Monestir -declarat Bé Cultural d'Interès Nacional-, Madrona apunta que estudiaran si cal prendre alguna mesura. Anteriorment, ja s'havia proposat tancar l'espai durant les nits o instal·lar càmeres de seguretat.

Marlés convida a reflexionar per a protegir el patrimoni
Per la seva banda, el rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Emili Marlés, ha lamentat les conseqüències derivades d'aquestes "pintades fortuïtes".  "El Monestir és un símbol de la ciutat i molts santcugatencs se'l senten seu i li tenen molt de carinyo", ha reivindicat Marlés en declaracions a NacióSantCugat fent una crida a la sensibilització i al civisme de la població. 

En aquesta línia, i per tal d'evitar més atacs vandàlics "puntuals" d'aquestes característiques, el rector proposa il·luminar les parts més amagades i foques de l'entorn del Monestir i, si cal, instal·lar alguna càmera de seguretat en aquests punts reincidents on es produeixen més casos. Això sí, Marlés rebutja la proposta de tancar l'espai, malgrat els "riscos", perquè considera que el monument ha de continuar "integrat" en la ciutat. 

Les tasques de neteja han costat al voltant dels 4.000 euros.