JxSTC, preocupat pel pressupost del 2022: «Irresponsable, opac i inadequat»

La formació assegura que "si no estiguessin al govern, ni ERC ni la CUP li donarien suport"

Imatge de la roda de premsa a la seu de JxSTC d'aquest dijous
Imatge de la roda de premsa a la seu de JxSTC d'aquest dijous | Sergi Baixas
07 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:47h

Després de les crítiques de Cs, el pressupost "post-pandèmic, optimista i actualitzador" del tripartit pel 2022 tampoc ha convençut al principal partit de l'oposició. Segons la portaveu de JxSTC, Carmela Fortuny, són uns comptes "poc transparents, opacs i inadequats a les necessitats de la ciutat que tornen a arribar tard en temps i forma" incidint en totes les repercussions negatives que això comporta per a les subvencions, convocatòries, inversions i programes de l'administració local.

"Continuem paralitzats", ha resumit Fortuny aquest dijous en una roda de premsa mentre criticava el "menyspreu" del govern de coalició davant la seva actitud "propositiva". En aquesta línia, JxSTC ha informat que ha presentat un total de 40 al·legacions per millorar el pressupost tot i que no confien que siguin ateses.

"És un pressupost que està a anys llum de donar resposta a les necessitats de la ciutadania", ha apuntat el regidor Carles Brugaroles denunciant que el govern continua navegant "sense rumb financer". "Si no estiguessin al govern, ni ERC ni la CUP li donarien suport", ha retret Brugarolas. 

Des de JxSTC manifesten la seva preocupació pel que fa a uns comptes "irresponsables" que no preveuen l'agreujament de la situació econòmica conjuntural (Covid-19 i invasió russa) que està derivant en un increment "vertiginós" de la inflació. A més, també destaquen que la ciutat porta anys amb uns ingressos ordinaris que són insuficients per pagar unes despeses ordinàries "infradotades" i que, ara per ara, s'estan salvant a cop d'injeccions del romanent. "Se'ns ve a sobre un problema majúscul", ha augurat un Brugarolas preocupat alertant del moment en que s'anul·li la suspensió de la regla de despesa.

En aquest mateix sentit, també han criticat que no s'estigui aprofitant l'estalvi del consistori per "resoldre dèficits històrics" de Sant Cugat amb la construcció d'equipaments, l'ampliació de capital a Promusa per fer front a l'emergència habitacional o per posar en marxa un gran pla de xoc o posar al dia les llicències urbanístiques. "Estem perdent una oportunitat històrica", han assegurat recriminant la quantitat de diners "inactius" que descansen als comptes corrents de l'Ajuntament. 

Tot plegat, asseguren, demostra la "manca d'experiència en gestió" de l'equip de govern, que va decidir aturar la dinàmica engegada pels anteriors executius i que ara li està costant tornar a arrencar. 
 
Les propostes de JxSTC
 
Des de JxSTC reclamen recuperar el suport municipal a les famílies nombroses, els saldos de lliure disposició dels barris i les línies de subvenció al teixit local. Tanmateix, incideixen en desencallar el projecte de l'avinguda del Baixador (Valldoreix), el centre logístic de tractament de la biomassa i posar en marxa la creació d'espais d'oci nocturn saludables. També proposen anul·lar definitivament la taxa de via pública per a les terrasses de bars i restaurants i la d'escombraries mentre es promocionen més polítiques mediambientals i culturals.

Finalment, el principal partit de l'oposició ha criticat la pujada pressupostada en les partides destinades als òrgans de govern i al personal directiu en més d'un 6% respecte a l'any anterior. Una tendència, apunten, que emmiralla la dinàmica del tripartit d'"envoltar-se de càrrecs de confiança amb perfils poc tècnics" que, per exemple, "desaprofiten" l'oportunitat d'acollir-se als fons NextGeneration de la Unió Europa.