1 de 10
tribunals

El Suprem condemna tres estudiants per estripar una bandera espanyola a la UAB

L'alt tribunal sosté que no estaven emparats per la llibertat d'expressió en ser un acte d'"intolerància violenta"

Els tres acusats entrant als jutjats de Sabadell el 2019 | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 6 d'abril de 2022 a les 16:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 6 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Suprem ha condemnat a multes d'entre 1.920 i 2.160 euros tres estudiants -ho eren quan es van produir els fets- que van estripar una bandera espanyola a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 19 d'abril del 2016. Els tres condemnats van agafar la bandera de la carpa de l'entitat Societat Civil Catalana (SCC) i la van deixar a terra trencada.

L'alt tribunal ha destacat que no poden al·legar actuar emparats per la llibertat d'expressió perquè estaven negant la llibertat d'altres. "Intolerància violenta" i "dret a la crítica", ha continuat, "no són la mateixa cosa". El Suprem ha estimat un recurs de Fiscalia al qual s'hi va adherir l'entitat contra una sentència prèvia absolutòria de l'Audiència de Barcelona.Abans de l'Audiència de Barcelona, el jutjat penal número 2 de Sabadell sí que havia apreciat un delicte d'ultratge a la bandera i havia imposat aquestes mateixes multes. Segons el Suprem, el fet d'esquinçar la bandera d'Espanya "lluny de significar una manifestació que flueix del dret a la llibertat d'expressió (dret a la crítica), atempta frontalment contra el símbol que enarbora una associació que concorre pacíficament en una plaça universitària, on els valors democràtics tenen, com a símbol de convivència, el valor afegit que li proporciona tal institució".


"El que fan els acusats és cometre un acte contra la llibertat d'expressió, contra la llibertat ideològica", ha insistit el dictamen, que ha recordat que la bandera és el símbol d'Espanya i de tots els espanyols.


La sentència té un vot particular discrepant que ha considerat que la conducta dels acusats no encaixa en el delicte d'ultratge a la bandera, tot i que també ha rebutjat que estiguessin emparats per la llibertat d'expressió. Ha apuntat que van actuar de manera injusta, sense cobertura constitucional, lesionant el dret a la llibertat d'expressió dels membres de SCC.


Ara bé, també ha conclòs que l'espai de tipicitat d'aquest delicte hauria de limitar-se a accions d'ultratge que recaiguin sobre símbols que exerceixin una clara i normativa funció representativa en els termes precisats per la llei que regula l'ús de la bandera, perquè és en aquell context on hi ha el valor representatiu col·lectiu.

 

Participació