Els magistrats discrepants del TC afirmen que la pena pel judici del procés va ser «desproporcionada»

Juan Antonio Xiol, María Luisa Balaguer i Ramón Saéz Valcárcel apunten que s'han vulnerat els drets fonamentals dels acusats

Edifici del Tribunal Constitucional.
Edifici del Tribunal Constitucional. | ACN
Redacció
06 d'abril del 2022

Tres dels magistrats que comprenen el Tribunal Constitucional (TC) consideren que la sentència del Tribunal Suprem sobre la causa del procés va ser "desproporcionada" i va vulnerar els drets fonamentals dels acusats. El ple del TC ha desestimat aquest dimarts els últims recursos presentats per Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn i s'ha reiterat l'aval a la sentència.

No obstant això, els magistrats Juan Antonio Xiol, María Luisa Balaguer i Ramón Saéz Valcárcel han volgut fer palesa la seva discrepància en els vots particulars considerant les penes per sedició desproporcionades que observen, fins i tot, inconstitucionals. Unes penes poc respectuoses amb "l'actual estàndard de dret nacional i europeu dels drets humans".  

Tanmateix, també apunten que es va vulnerar el dret a la legalitat sancionadora en relació amb els drets a la llibertat personal, la llibertat ideològica, de reunió, de manifestació i de representació política. A més, qüestionen que parts de la sentència i valoracions del Suprem es van fer sense prou prova fàctica o l'acreditació d'alguns fets que no veuen prou demostrats. Una visió que comparteixen en la vinculació d'alguns dels fets demostrats i l'actuació política dels condemnats.