Clam unitari del municipalisme de Junts per protegir Collserola

En una roda de premsa a Sant Cugat, la formació ha presentat un pla estratègic per impulsar tasques de caràcter preventiu davant el risc d'incendis

Junts fa una crida al consens per aconseguir la unanimitat de totes les formacions polítiques
Junts fa una crida al consens per aconseguir la unanimitat de totes les formacions polítiques | JxSTC
04 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:05h

Clam unitari de Junts per la protecció de l'entorn natural de Collserola. En una roda de premsa a l'entrada del camí de Can Borrell (Sant Cugat), representants polítics dels nou ajuntaments que integren el Parc Natural -El Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola i Sant Cugat- han presentat un "pla de xoc prioritari i urgent" per la preservació del "pulmó verd" de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. 

A través d'una feina prèvia elaborada amb experts del sector, Junts presentarà a cadascun d'aquests consistoris una moció enfocada a protegir el patrimoni de la serra collserolana. Una sèrie d'acords per impulsar tasques de caràcter "preventiu" des d'una mirada de consens i amb l'objectiu d'aconseguir la unanimitat en totes les administracions locals.

 "Volem passar a l'acció", ha reivindicat la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i portaveu de JxSTC, Carmela Fortuny. En aquesta mateixa línia, el representant de Junts a Sant Just Desvern, Ramon Figuerola, ha enumerat els diferents acords que passaran per les diverses sessions plenàries de cada ajuntament. 

En primer lloc, el pla contempla la potenciació per a la creació de mosaics agroforestals que serveixin per trencar amb la continuïtat del bosc davant del perill que suposen els incendis forestals. Un impuls que, alhora, permetria recuperar l'activitat agrícola de la serra i implantar el pla de servei de ramats. En segon lloc, també s'insta a promoure la col·laboració público-privada amb els grups d'autoprotecció existents com les divereses Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del territori. 

Per altra banda, el pla també reclama propulsar la instal·lació d'un centre logístic de productes forestals que permeti "donar sortida a tota la biomassa infrautilitzada del parc" davant el context actual d'emergència energètica. 

Des de Junts, també insten al Consorci del PNC a incentivar la cooperació en la gestió agroforestal per facilitar l'aclarida d'arbres tant a les parcel·les de titularitat pública com privada i la posada en marxa d'una campanya pedagògica amb l'objectiu de tenir una ciutadania preparada en totes les fases del Pla INFOCAT (Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals a Catalunya). 

Durant la roda de premsa, la regidora de Junts per Barcelona, Elsa Artadi, ha exposat que al capital catalana "no pot viure d'esquenes a Collserola" i que ha de deixar de veure la serra com un "element accessori" sinó com un element "nuclear" de la ciutat.