​Els santcugatencs demanen una «gran acció» per l'emergència climàtica

La majoria d'assisstents s'han posat d'acord en reclamar "claretat i senzillesa" en les propostes i que en tot moment siguin competència exclusiva de l'Ajuntament

Taula Ciutadana per a l'Emergència Climàtica
Taula Ciutadana per a l'Emergència Climàtica | Sergi Baixas
29 de gener del 2020
Actualitzat el 30 de gener a les 9:01h
Els veïns de Sant Cugat acudeixen compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic. L'Ajuntament ha organitzat aquest dimarts 28 de gener la 1a trobada de la Taula Ciutadana per l'Emergència Climàtica. Prop d'un centenar de persones s'han apropat a la Casa de Cultura per escoltar les propostes de l'administració local per fer front a la crisi climàtica. 

La Comissionada per l'Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, i el regidor de Mobilitat, José Gallardo, acompanyats de dos tècnics de l'Ajuntament, han exposat la situació general que afronta Sant Cugat en l'àmbit mediambiental i els primers passos que cal seguir i implementar un cop ha estat declarada l'Emergència Climàtica al municipi. Gordó ha recalcat que l'equip de govern "s'hi estan posant" per tenir un pla d'acció enllestit abans que comenci l'estiu i que és primordial que la feina sigui "transversal" amb tots els actors de la ciutadania. 

El Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima, comprès d'accions de curt i llarg termini, es redactarà a partir de la complementació de les propostes presentades per part dels tècnics de l'Ajuntament i de les propostes sorgides de la ciutadania durant les Taules. Plantejaments que es recolliran a través de les pròximes cinc sessions -dividides per temàtiques- obertes a tothom; i així, començar a calendaritzar i impulsar les actuacions acordades. La primera taula sobre els residus està prevista pel dia 19 de febrer. 

Una "gran acció"
 

Molts ciutadans han demanat al govern que emprenguin una "gran acció" que trasvalsi a la ciutat de Sant Cugat Foto: Sergi Baixas


Durant el torn de preguntes, molts ciutadans i representats d'entitats locals -com ara, Fridays For Future Sant Cugat o l'Assemblea de la Bici- han demanat al govern que emprenguin una "gran acció" que trasbalsi a la ciutat de Sant Cugat. Els veïns reclamen "mesures transgressores" perquè la població s'adoni de la importància de combatre contra el canvi climàtic, encara que puguin molestar a certa part de la ciutadania.

En aquest sentit, el regidor de Mobilitat ha explicat una anècdota amb relació als aparcaments del voltant de l'Escola Avenç que, en proposar un canvi per a millorar la qualitat de l'aire de la zona, es va trobar amb pressions i una "bel·ligerància" inusitada. Per això, ha manifestat que cal insistir en una educació pedagògica respecte al canvi climàtic a tots els sectors de la població que mostra "moltes reticències" per canviar el seu estil de vida.

Un veí ha provocat rialles entre el públic i cares serioses entre els conferenciants quan ha felicitat als ponents per la presentació però explicant que "francament" pensava que "tot això ja s'estava fent". Pocs minuts després, un altre veí ha suggerit que l'Ajuntament hauria de deixar de parlar de les accions des d'un punt de vista "exclusivament prohibicionista"; sinó que recomanava començar a donar missatges en positiu i "fer gala" dels diferents ajuts econòmics del consistori per tal de motivar la gent a ser sostenibles facilitant també els tràmits.

Finalment, la majoria d'assistents s'han posat d'acord en reclamar "claredat i senzillesa" en les propostes i que siguin competència exclusiva de l'Ajuntament per evitar "fer volar coloms i perdre el temps". Des de l'equip de govern comenten que han "pres nota" i agraeixen totes les propostes, reclamacions i suggeriments fetes durant la jornada.
 

Prop d'un centenar de persones s'han apropat a la Casa de Cultura Foto: Sergi Baixas