Esade Creapolis presenta un concurs de creditors arrossegant un deute de 34 milions d'euros

Una sentència del TSJC amenaça el 80% dels ingressos del complex universitari

Esade.
Esade. | Europa Press
NacióSantCugat
24 de març del 2022
Actualitzat a les 22:17h

Esade Creapolis, ubicada a Sant Cugat, ha presentat aquest dijous un concurs de creditors per intentar fer front a un deute de 34 milions d'euros. Segons ha pogut avançar La Vanguardia, els principals deutes de l'escola de negocis són amb l'Institut Català de Finances, Caixabank, el BBVA, el Ministeri de Ciència i Innovació i amb la pròpia Fundació Esade. Un hub empresarial participat al 81% per la Fundació Esade i la resta, repartit entre la Generalitat, l'Ajuntament de Sant Cugat, Sant Cugat Empresarial i Avançsa.

I com s'ha arribat a aquesta situació? Doncs, malgrat que el complex ja estava travessant una situació delicada arran de la pandèmia, l'estocada mortal ha provingut de part dels tribunals. I és que aquest passat mes d'octubre, Esade s'ha vist obligada a acatar una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que limita l'ús dels terrenys a estrictament usos acadèmics i veta el lloguer d'espais a empreses. 

Sense aquesta activitat basada en el lloguer d'oficines del complex -que es feia principalment a empreses del sector digital-, l'equipament veu amenaçat el 80% dels seus ingressos. "La continuïtat del centre és inviable mantenint el funcionament actual", ha lamentat el director general del campus universitari, Oriol Alcoba

Aquesta letal sentència neix a partir d'una demanda promoguda des de la immobiliària Núñez i Navarro que impugnava la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que va aprovar en el seu moment l'Ajuntament de Sant Cugat per a permetre a Esade dedicar aquests terrenys al lloguer d'oficines. Amb aquest moviment de la constructora, que s'emmarca en una batalla judicial històrica amb el consistori vallesà, la justícia els acaba donant la raó i dirimeix que aquest espai s'ha de limitar exclusivament a usos acadèmics

Davant d'aquest nou escenari, el valor del complex s'ha enfonsat dels 32 milions d'euros inicials a 14 milions i ha provocat unes pèrdues extraordinàries de 17 milions d'euros només en l'últim exercici de Creapolis. Ara, presentat el concurs, l'escola de negocis confia que el jutge els permeti controlar el centre i dedicar-lo a finalitats formatives. 

Malgrat tot, l'activitat es manté i el centre continua al corrent dels pagaments. Tanmateix, cal apuntar que les 47 empreses que ocupen actualment les instal·lacions, el 80% de l'ocupació de l'espai, podran continuar fent-ho, ja que la sentència només afecta els contractes posteriors a l'octubre de 2021.