Evitar «sacrificar» Ingla: retirada la moció que proposava penjar una nova pancarta de l'Ajuntament

El ple de març ha acordat "deixar sobre la taula" la proposta a l'espera de les conseqüències que se'n puguin derivar de l'última sentència contra l'alcaldessa

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla | Adrià Costa
21 de març del 2022
Actualitzat a les 22:06h

Retirada d'última hora. JxSTC, ERC i la CUP han decidit "deixar sobre la taula" aquest ple de març la moció presentada inicialment per l'ANC, Òmnium, Free Romeva, Amnistia i Llibertat i l'ADIC que proposava penjar una nova pancarta de la façana del consistori. La voluntat és evitar "sacrificar" l'alcaldessa Mireia Ingla davant el risc de ser inhabilitada per desobediència arran de la sentència emesa aquest passat dijous pel jutjat contenciós número 10 de Barcelona

I és que la jutgessa en qüestió considera que l'Ajuntament no està donant compliment a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del passat mes de juny on s'obligava a retirar la pancarta a favor dels presos polítics i amb un llaç groc que onejava de la façana consistorial per violar la neutralitat dels espais públics. Cal assenyalar que la pancarta ja va ser retirada aleshores, però el tribunal assegura que aquesta "s'ha substituït per llaços i rètols que s'han col·locat a l'interior i a les finestres de l'Ajuntament".

Així doncs, considerant que s'ha actuat amb "voluntat deliberada i d'explícita mala fe", el tribunal responsabilitza i condemna l'alcaldessa Mireia Ingla a pagar 500 euros setmanals fins que no es demostri la retirada total d'aquests símbols. "La repressió continua, però cap amenaça podrà acabar amb els meus principis i compromisos democràtics", ja va afirmar a través de les xarxes socials la republicana. 

Davant d'aquesta situació, els partits sobiranistes -i amb el vistiplau de les entitats proposants- s'han conjurat aquest vespre per "ajornar" la moció per "prudència" i "saber exactament què és el que volen prohibir", tal com ha exposat la regidora d'ERC, Gemma Aristoy, mentre denunciava la "repressió i judicialització" contra el moviment independentista. Aristoy ha carregat contra la "ment perversa" de la jutgessa que persegueix la voluntat d'"atemorir-nos".

Per la seva banda, tant la regidora Núria Fernández (JxSTC) com la tinència d'alcaldia Núria Gibert (CUP), han traslladat el seu suport i solidaritat a la batllessa santcugatenca com a "diana de la maquinària repressora" de l'Estat espanyol.

Des de l'oposició, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha celebrat la decisió de retirar aquesta moció de l'ordre del dia. "És molt assenyat. Han fet un acte de contricció perquè no posen en risc ni en tensió aquesta institució ni a l'alcaldessa", ha apuntat el socialista alertant, això sí, que ajornar la proposta "no ens traurà de l'atzucac". 

Més contundent ha estat el portaveu de Cs Aldo Ciprián -la formació que va presentar la denúncia i el material gràfic al tribunal barceloní-, que ha reincidit en la "neutralitat dels espais públics" i ha reclamat als partits independentistes que "deixin de fer monòlegs victimistes i dediquin el seu temps a solucionar els problemes reals de la ciutadania". 

En acabar tots els torns de paraula, l'alcaldessa ha carregat contra Cs: "Ja em van amenaçar el passat mes de juny forçant-me a retirar a contracor la pancarta i ara m'han tornat a amenaçar pels passadissos de l'Ajuntament. Vostès, que només han nascut per sembrar l'odi i la discòrdia, no m'intimidaran. Sense els tribunals, no són res".