Sant Cugat esmorteeix el seu «taló d'Aquil·les»: els robatoris amb força a domicilis s'enfonsen

Ajuntament, Mossos i Policia Local treuen pit de les bones dades de l'anàlisi del balanç delinqüencial del 2021

Imatge de la Junta Local de Seguretat Ciutadana de Sant Cugat
Imatge de la Junta Local de Seguretat Ciutadana de Sant Cugat | Aj. Sant Cugat
16 de març del 2022
Actualitzat a les 20:11h

"Sant Cugat és l'única ciutat de l'entorn que ha experimentat una reducció significativa de l'activitat criminal durant els darrers quatre anys" ha apuntat l'inspector en cap de la comissaria local dels Mossos d'Esquadra, Manel Rodríguez, durant la roda de premsa d'anàlisi del balanç delinqüencial del 2021 celebrada aquest matí a Valldoreix. "La ciutat està vivint un moment dolç en termes de seguretat pública que no havíem vist mai", ha asseverat celebrant les dades extrapolades d'enguany. 

I és que en còmput general, durant aquest darrer exercici les infraccions penals s'han reduït un 2,64% respecte a l'any 2019; passant de 4.814 a 4.687 fets. Una davallada, per quart any consecutiu, que s'ha vist precipitada des de l'inici de la pandèmia. Tanmateix, aquesta reducció de delictes també ha anat acompanyada d'un "atípic" augment del nombre de detencions, passant de 221 l'any 2019 a 276 durant el 2021, un 25% més d'arrestos policial. És a dir, s'ha donat la casuística poc habitual en que, malgrat produir-se menys fets criminals, s'han efectuat més detencions. 

En la mateixa línia, pel que fa a la ràtio de criminalitat del municipi (delictes per cada 1.000 habitants), enguany la de Sant Cugat ha estat de 49,86; una xifra que suposa un -10,79 inferior a la mitjana de Catalunya

D'aquests delictes a la ciutat vallesana, el 86% són contra el patrimoni i un 8% contra les persones. Cal assenyalar que els delictes contra el patrimoni -on destaquen els furts i les estafes- han caigut en total un 2,37% passant de 4.134 a 4.036. I d'aquests, pel que fa als robatoris amb força a l'interior de domicilis cal assenyalar que s'han reduït un 9% en el darrer any i més d'un 46% respecte a l'inici de la pandèmia. En una comparativa més àmplia, si el 2017 s'havia registrat un pic de 699 robatoris en interior de domicilis a Sant Cugat, aquest any se n'han registrat 246
 

Delictes contra el partimoni a Sant Cugat durant el 2021 Foto: Sergi Baixas


I quines són les raons d'aquesta davallada important respecte al "taló d'Aquil·les" de la ciutat? Doncs l'inspector Rodríguez ho atribueix a diversos factors: la crescuda del negoci del cànnabis que fomentat la redistribució de l'activitat delictiva, la confluència amb el període pandèmic i el confinament que dificultava la intrusió, el reforç de la resposta policial de prevenció i l'estreta col·laboració entre les forces de seguretat del municipi. 

Dels últims robatoris en habitatges particulars però, -malgrat la caiguda compartida en el conjunt dels districtes de la ciutat- cal assenyalar un augment rellevant a Valldoreix d'un 45% de casos en el darrer any, passant de 45 a 65 robatoris. En aquest sentit, els cossos policials han "pres nota" per augmentar la seva presència en aquesta urbanització. Per contra, al nucli de la ciutat s'ha passat de 123 casos a 110; a Mira-sol de 63 a 44; a la Floresta de 34 a 26; i a les Planes de 5 a 1. L'operatiu especial per prevenir aquests robatoris que es va instaurar l'any 2018 i ha permès detenir més de 200 lladres es mantindrà actiu durant el 2022. 

D'altra banda, els delictes contra les persones han patit un lleuger increment d'un 4,16% passant de 361 a 376 casos. Des de Mossos han assenyalat un repunt en delictes de lesions, amenaces i robatoris amb violència al voltant de les estacions de FGC. Rodríguez ha exposat que han detectat "grups de nois joves de fora de la ciutat" que roben mòbils i patinets elèctrics a menors d'edat. Tanmateix, també han pujat els delictes contra la llibertat sexual un 21% i els delictes per violència domèstica un 12%. 

Des de la Policia Local, l'inspector en cap, Joaquim Martín, ha volgut reivindicar l'"estreta coordinació amb majúscules" i una "confiança exemplar" entre les administracions i les forces de seguretat que ha permès presentar avui aquestes dades. A més també ha volgut remarcar la importància de la col·laboració ciutadana amb més d'un miler de trucades que han afavorit les detencions i identificacions amb valor policial. 
 

Requeriments ciutadans al 121 durant el 2021 a Sant Cugat Foto: Sergi Baixas


Des dels parlaments polítics, tant l'alcaldessa Mireia Ingla com el president de l'EMD Josep Puig, s'ha volgut reivindicar la "bona sintonia" entre ambdues administracions i la cooperació entre els cossos policials per assolir la "seguretat total". En aquesta línia, el regidor de Seguretat, Francesc Carol, ha avançat que abans d'acabar el mandat, la Vila de Valldoreix estrenarà les noves càmeres de seguretat i la subcomissària de Can Cadena.

Malgrat les bones dades, tothom s'ha reivindicat en el compromís de no caure en l'"autocomplaença" i continuar treballant per sostenir i continuar millorant aquestes dades una vegada es deixi enrere aquest període pandèmic excepcional.