Els comportaments i la prevenció de lesions: SantCugatCreix coordinarà dos projectes esportius internacionals

L'entitat celebra aquesta "fita històrica" que permetrà millorar la qualitat de vida dels joves esportistes amb finançament de la Unió Europea

Imatge de la roda de premsa d'aquest dilluns de Sant Cugat Creix
Imatge de la roda de premsa d'aquest dilluns de Sant Cugat Creix | Sergi Baixas
09 de març del 2022

L'associació de clubs SantCugatCreix està de celebració. Aquest dilluns, l'entitat va presentar en una roda de premsa els dos nous projectes de cooperació de caire internacional que gestionaran fins a l'any 2025 i que estan finançats amb fons de la Unió Europea Erasmus +. Sonar Injuries i SportBoard, amb una dotació de 400.000 euros i 250.000 euros respectivament, vetllaran per analitzar el comportament i la prevenció de lesions entre els joves esportistes.

El president de l'associació local, Mauri Benito, ha reivindicat aquesta "fita històrica" que demostrarà una vegada més el compromís de l'entitat amb la formació i l'esport de base. Uns projectes que a dia d'avui ja estan en funcionament i que permetran "posar el nom de Sant Cugat a Europa", ha relatat Benito. 

Per una banda, el projecte SportBoard executarà "mecanismes innovadors" de seguiment i gestió del comportament dels esportistes per oferir un bon govern en l'esport. Una iniciativa que dona continuïtat a l'experiència d'Ethics for Sports i que pretén promoure codis ètics en els esports de base i garantir-ne la seva aplicació efectiva a través d'un enfocament holístic per "comprendre millor el què està passant". 

Aquesta bona governança es fonamentarà a partir d'un treball sistèmic de definició d'indicadors de conducta ètica, el seu registre, seguiment i gestió per acabar oferint una autoregulació eficient de les pròpies organitzacions esportives de base. Uns indicadors que s'organitzaran al voltant de sis categories de comportament: assetjament; discriminació -origen, raça, gènere, religió, discapacitats o orientació sexual-; dopatge; abús; violència; i arranjament de partits. 

Aquest projecte es realitzarà conjuntament amb la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport de la Blanquerna, el Club Anderlini (Itàlia), l’Ajuntament de Mòdena (Itàlia) i el laboratori d’idees Sport and Citzenship (França).

Sonar Injuries

Per altra banda, el programa Sonar Injuries té l'objectiu de potenciar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors en el seguiment i prevenció de lesions esportives d'infants i joves (de 10 a 21 anys); amb especial atenció a les esportistes. 

A través d'una eina multimèdia, s'ensenyarà als entrenadors els elements tècnics per desenvolupar la pràctica esportiva de manera segura i ètica. Una seguretat que es basarà en els coneixements, habilitats i actituds de prevenció per aconseguir donar una resposta o reacció adequada en cas de lesions. Les dades recollides serviran per conèixer quines són les lesions més comunes en cada esport i poder prevenir-les millor de cara al futur.

En aquest cas, el consorci col·laboratiu estarà format per vuit organitzacions de set països euroeus (Bulgària, Croàcia, França, Alemanya, Països Baixos, Noruega i Espanya) i liderat pel Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic.

Els dos projectes de recerca estan oberts a totes les entitats de la ciutat a qui esperen arribar amb el suport de l'Ajuntament i de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat.