Els beneficis de Grifols cauen un 70% durant el 2021

La farmacèutica catalana ho atribueix a les restriccions per obtenir plasma, la matèria necessària per als seus medicaments

Pla general de la seu central de Grifols, situada a Sant Cugat
Pla general de la seu central de Grifols, situada a Sant Cugat | ACN
NacióSantCugat
01 de març del 2022
Actualitzat a les 10:27h

La pandèmia ha causat estralls a Grifols. Aquest dilluns, la farmacèutica catalana ha informat que els seus beneficis han caigut un 70% durant el 2021. Així, mentre que el 2020 el benefici net de la companyia amb seu a Sant Cugat va ser de 618,5 milions, enguany la xifra s'ha reduït fins als 182,8 milions d'euros.

L'empresa atribueix aquesta davallada a l'impacte de la Covid-19, que ha provocat l'augment de les restriccions per obtenir plasma, la matèria necessària per als seus medicaments. Aquest fet ha provocat un impacte financer "extraordinari", segons ha apuntat la mateixa farmacèutica a través d'un comunicat. En vendes, Grifols ha detallat que va ingressar 4.944 milions d'euros, un 7,6% menys que al 2021, amb un descens més pronunciat durant el segon semestre de l'any. 

Cal assenyalar que la principal línia de negoci de Grifols -Bioscience-, ha disminuït un 5,9% els ingressos durant el 2021, fins als 3.815 MEUR. Al contrari, han crescut la resta de divisions: Diagnostic (+3,5%), Hospital (+20,3%) i Bio Supplies (+4,8%). Per compensar l'impacte de la caiguda dels ingressos de Bioscience, Grifols ha destacat que també han estat "efectives" les vendes de proves diagnòstiques contra la Covid-19, així com altres nous productes relacionats amb el virus pandèmic.

Tot i això, la companyia catalana es mostra confiada i avança que els volums de plasma s'estan recuperant. Una "tendència positiva" que esperen que "s'acceleri" durant el 2022 i les donacions de plasma es "normalitzin". 

De cara al 2022, Grifols preveu adquirir Biotest, empresa especialitzada en el desenvolupament de medicaments en el camp de l'hematologia i en la gestió de diversos centres de plasma. De fet, la farmacèutica catalana va rebre a l'octubre el vistiplau dels supervisors financers alemanys per tancar la compra. L'oferta pública d'adquisició (opa) llençada per Grifols preveu 1.100 milions d'euros per controlar el 91% de les accions del grup.