Tanca (per mal estat) el centre d'acollida de menors no acompanyats de Collserola

Els treballadors de l'equipament denuncien falta de material, manca d'aigua calenta i la presència de rates

El centre s'ubica enmig del Parc Natural de Collserola
El centre s'ubica enmig del Parc Natural de Collserola | Albert Segura
Redacció
24 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:35h

Crisi al Dispositiu d'Atenció Immediata (DAI) de Collserola. Tal com ha pogut avançar TV3, aquest centre d'acollida de menors no acompanyats -ubicat a tocar de l'ermita de Sant Medir i propietat de l'Ajuntament de Barcelona- va tancar les seves portes al desembre a causa del mal estat de les instal·lacions. Els treballadors del centre han aixecat ara la veu per denunciar les condicions de l'espai que comprenen des de la falta de material, talls d'aigua calenta i calefacció i una plaga de rates

Mentre que Creu Roja, l'entitat gestora del servei, assegura estar investigant les queixes; la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (DGAIA) esgrimeix que el trasllat a finals d'any del servei al Vallès Oriental s'havia contemplat en un primer moment de manera "puntual" per reparar els desperfectes pertinents. No obstant això, aquesta situació s'està veient perpetuada de manera indefinida perquè l'equipament està requerint d'actuacions de reformes més intensives incompatibles amb el dia a dia del DAI. 

Malgrat tot, des de la DGAIA insisteixen que havien visitat l'espai en diverses ocasions i no havien detectat els problemes que ara els treballadors han decidit denunciar públicament. Tanmateix, recorden que la finca no havia estat mai plantejada per a tenir usos residencials, sinó que era per oferir una primera atenció de necessitats bàsiques que no havia de superar les 48 hores. 

I és que aquest espai va inaugurar-se l'any 2019 amb la voluntat de ser provisional, i, des d'aleshores, més de 3.000 menors que han arribat a Catalunya sense família hi han passat abans de ser derivats a altres centres del país. Aquí al DAI, havien de passar una primera identificació i una revisió sanitària. També es podien dutxar, se'ls proporcionava roba neta, la possibilitat de trucar a familiars i un suport emocional i jurídic.

Malgrat tot, aquell centre previst inicialment com a temporal va passar a ser definitiu després que el projecte de construcció d'un nou equipament a Barcelona no s'arribés a consolidar.