Rescat agredolç: l'Ajuntament salva de l'enderroc la façana del bar Catalunya

El tripartit dona llum verda a la protecció de l'entorn patrimonial del mític local de la plaça de Lluís Millet, però l'activitat de l'interior continua només a mans de la propietat

L'interior del local ja és buit per requeriment judicial
L'interior del local ja és buit per requeriment judicial | Aj. de Sant Cugat
22 de febrer del 2022
Actualitzat el 23 de febrer a les 11:21h

Rescat agredolç. Durant el darrer ple ordinari de febrer, el govern de Sant Cugat ha donat llum verda a l'aprovació provisional de la modificació puntual de l'àmbit del Bar Catalunya per "preservar íntegrament" el local que avança els tràmits per protegir els valors patrimonials, culturals i històrics d'aquest emblemàtic comerç que data de l'any 1936. L'establiment, ubicat a la plaça de Lluís Millet a tocar de l'estació de FGC, era el bar més antic de la ciutat.

Aquest moviment, fet sense l'acord ni el vistiplau de la propietat, pretén conservar l'arquitectura d'aquest edifici racionalista. Però només fins aquí. L'activitat que se'n derivi a l'interior continuarà sent decisió única dels propietaris malgrat que, tant des del tripartit com de l'oposició, voldrien que es recuperés el mític servei de bar.

Aquest tràmit de protecció recull una proposta volumètrica perquè els propietaris, que volien enderrocar l'espai per construir-hi pisos, puguin "preservar" els seus drets urbanístics en un altre punt de la mateixa parcel·la; mantenint la protecció de la façana del bar i de la casa pagesa del costat. Una proposta que la propietat no ha acceptat mai decidint inaugurar una batalla judicial per aturar tot el procés.

En aquest punt és on s'ha agafat JxSTC per votar-hi en contra -Cs s'ha abstingut-. El regidor Joan Puigdomènech ha exposat que la seva formació també està a favor de protegir el Cafè Catalunya de "manera física i també en el seu interior". Tot i això, consideren que l'extensió de la superfície a protegir amb la casa pagesa "ha complicat l'entesa amb la propietat" que, assegura, "es veu obligada a recular i executar els seus drets edificatoris". En aquest sentit, lamenten que el govern "tirés pel dret" sense arribar a un acord de consens amb la propietat cosa que, asseguren, hagués propiciat la recuperació del mateix cafè. 

Salvar el patrimoni

En aquest context, mesos enrere va néixer la plataforma "Salvem el Patrimoni Històric de Sant Cugat del Vallès" amb l'objectiu d'evitar que aquest desaparegui davant la creixent "pressió urbanística dels darrers anys està tenint un efecte devastador sobre el patrimoni del municipi".

En aquest sentit, assenyalaven la necessitat d'una actualització del catàleg de protecció del patrimoni tenint en compte: la conservació del patrimoni immoble i moble; la incentivació econòmica i suport als propietaris per la seva preservació i conservació; i valorar el sentiment d'una part important de la població cap a espais singulars que generen sentiment de vincle i pertinença (com ara el Bar Catalunya).