El govern de Sant Cugat avança en l'aprovació dels pressupostos del 2022

L'oposició critica la tardança de l'aprovació dels pressupostos que, igualment, no veuen amb bons ulls

Sessió plenària a l'Ajuntament de Sant Cugat
Sessió plenària a l'Ajuntament de Sant Cugat | Sergi Baixas
21 de febrer del 2022
Actualitzat a les 21:03h

El tripartit ha aprovat en solitari aquesta tarda els pressupostos per a l'any 2022 de Sant Cugat. Un pressupost "post post-pandèmic, optimista i actualitzador que dona continuïtat al full de ruta de l'acció de govern dels darrers dos anys". Així doncs, els comptes de 151 milions d'euros baixen lleugerament en relació amb l'any anterior i amb una menor partida d'inversions que també decau dels quasi 20 a 17 milions d'euros (-13%).

Una davallada que s'emmarca en la caiguda de la recaptació -malgrat ingressos extraordinaris puntuals- i en la reiteració de la congelació dels preus, taxes i impostos públics un any més per contenir la pressió fiscal sobre les famílies amb la voluntat que puguin consolidar la seva recuperació econòmica després de la pandèmia; tot plegat però encara sota la suspensió de la regla de la despesa i la disponibilitat dels romanents de tresoreria.

No obstant això, aquestes xifres no han convençut a l'oposició. Des de JxSTC, el regidor Carles Brugaroles ha exposat la seva preocupació per la tardança i mala gestió del govern local respecte a l'aprovació dels pressupostos; fet que, assegura, paralitza i afecta el conjunt de la ciutat. Un pressupost "extraordinàriament deficitari" en termes de transparència i amb poca previsió que genera noves despeses però congelant ingressos. "El tripartit ho planteja com un simple tràmit on no es concreta res i que té aire de paper mullat", ja va apuntar Brugarolas durant una roda de premsa prèvia al ple. 

A més, el regidor de JxSTC també lamenta que amb aquests números l'Ajuntament s'estigui "descapitalitzant" per l'assumpció de despesa ordinària a través del romanent i quadrat puntualment per ingressos extraordinaris. Tanmateix, també ha exposat que s'està "infradotant de recursos" algunes partides essencials, com d'ara, d'emergència habitacional, de serveis de neteja i de Festa Major. 

Finalment, des de Cs, el regidor Sergio Blázquez, també s'ha sumat a les crítiques en relació amb la demora i ha denunciat que es tracta d'un pressupost que "treu poder adquisitiu al ciutadà" mentre reclama la reducció d'impostos per a la població.

"Un pressupost social"

Sigui com sigui, Soler reivindica que es tracta d'un pressupost "social" enfocat en "tirar endavant polítiques per a les persones i el seu benestar" que, alhora, posa remei a tots aquells contractes i serveis "deficitaris" que s'arrosseguen des de fa anys arran de la "manca de previsió" dels anteriors equips de govern. "Treballem per recuperar la qualitat dels serveis que Sant Cugat no hauria d'haver deixat mai d'oferir", ha apuntat el socialista que remarca la "ruptura" de la tendència seguida fins ara amb 32 anys consecutius de consistori convergent.

Així doncs, aquests comptes s'han elaborat prenent com a full de ruta els 8 objectius estratègics del Pla d'Actuació del Mandat (PAM) del tripartit. Un pressupost que "redimensiona" alguns dels serveis municipals a les "necessitats reals de la ciutadania". En aquesta línia, Soler menciona l'aposta amb polítiques relacionades en matèria social, d'emergència habitacional, de seguretat, promoció econòmica i mediambientals. 

De les partides en inversions destaquen: 3,2 milions d'euros per a les obres de la futura escola de La Mirada; 2,5 milions per a la compra de patrimoni (possible adquisició del Centro Popular Andaluz (CPA)); 2,5 milions per a expropiacions de zones verdes; 2 milions per a PROMUSA pel finançament de la política pública d'habitatge;  i gairebé 600.000 euros per a la rehabilitació de l'entorn del Monestir de Sant Cugat i de la masia de Can Monmany.

La tinència d'alcaldia Pere Soler ha llençat un guà als dos partits de l'oposició per treballar plegats en la incorporació d'al·legacions de cara a les pròximes setmanes.