El tripartit aprova en solitari el nou conveni amb Laboratoris Ferrer que redissenya el Ragull Centre

El nou projecte replanteja la polèmica alçada dels edificis amb una reestructuració volumètrica

El nou Ragull Centre tindrà edificis més baixos
El nou Ragull Centre tindrà edificis més baixos | Aj. Sant Cugat
21 de febrer del 2022
Actualitzat a les 20:40h

El govern de Sant Cugat (ERC, PSC i CUP) ha tornat a donar llum verda en solitari a l'aprovació definitiva de la minuta del conveni urbanístic amb Laboratoris Ferrer per tirar endavant el projecte "Ragull Centre". Una operació que pretén transformar uns terrenys industrials abandonats durant més de 15 anys i que permetrà la construcció d'habitatges de protecció oficial (HPO) -72 habitatges públics de lloguer assequible-.  

Un projecte que en els darrers mesos ha mutat respecte a la idea inicial produïnt-se un replantejament volumètric per donar resposta a la preocupació veïnal en relació amb l'alçada dels edificis. D'aquesta manera, el nou disseny ha suprimit els dos edificis d’habitatges de planta baixa +10 per uns edificis esglaonats més compactes amb alçades de planta baixa +5, planta baixa +6 i planta baixa +7. 

Des del tripartit, la tinència d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch, ha instat en el "benefici" de l'operació per a la ciutat. Pel que fa als canvis del conveni original, defensa que a través dels canvis, han pogut copsar una major entesa i tranquil·litat per part del veïnat en haver-se reduït l'alçada de les torres, la millora aspectes de mobilitat i els futurs equipaments municipals que acollirà l'espai -s'està valorant una escola bressol o un Centre d'Atenció Primària-. 

No obstant això, l'oposició continua sense comprar el projecte. Des de JxSTC, la portaveu Carmela Fortuny, ha instat al tripartit a retirar el punt de l'ordre del dia denunciant "arbitrarietat" en la requalificació. "En aquesta operació no hi guanya la ciutat, ni el barri, ni els treballadors. Aquí només hi ha un clar guanyador, la família Ferrer", ha exposat Fortuny amenaçant en utilitzar "totes les eines jurídiques a l'abast per impedir aquest gran disbarat".

En la mateixa línia, des de Cs, el portaveu Aldo Ciprian ho ha qualificat de "pelotazo urbanístic" i ha denunciat que s'intenti densificar encara més el barri més poblat de Sant Cugat sense haver elaborat un pla de mobilitat competent i sense tenir en compte el comerç de la zona ja existent davant el nou centre comercial que s'instal·larà a la planta baixa del complex. 

Durant el torn de rèplica, Duch ha lamentat que l'oposició continuï utilitzant els "mateixos arguments del dia u" i critica que no hagin utilitzat els fòrums adients per reivindicar la seva postura. 

Es manté l'habitatge públic
Un dels trets característics de la nova zona residencial de Sant Cugat és la construcció d'habitatge de protecció oficial (HPO). En concret, hi haurà 42 HPO i 30 habitatges dotacionals, destinats a persones joves i gent gran. Com ja estava previst, la gestió d’aquests 72 habitatges públics de lloguer assequible anirà a càrrec de PROMUSA. Representen el 61% del total, mentre que l’habitatge privat de renta lliure (46 habitatges) representa el 39%.

El conveni doncs, permetrà  la construcció d’un total de 118 habitatges, 3.200 m2 de locals comercials, 2.800m2 d’equipaments i serveis públics, 308 places d’aparcament soterrat de rotació i privatives, i un nou espai públic urbanitzat i enjardinat.
 

El nou Ragull Centre amb edificis més baixos. Foto: Aj. Sant Cugat


La coberta de la planta baixa dels locals comercials i dels serveis públics serà vegetal amb l’objectiu de millorar l’aspecte visual i reduir el consum energètic. La superfície d’equipaments públics es podrà destinar a serveis educatius, socials, culturals, comunitaris i sanitaris, com per exemple llar d’infants, aules d’estudi, consultori, espais de l’aa.vv., sala d’exposicions, espai de trobada veïnal, etc. 

Finalment, l’aparcament soterrat estarà format per 158 places de rotació per donar servei als usos comercials i de serveis, i 150 per als habitatges públics i privats.